Lungul drum al lui Mircea Eliade spre taramul povestilor in rama

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Liceu

insa climatul cu adevarat propice povestirilor in rama apare, cum spuneam, abia o data cu instapanirea preferintei lui Mircea Eliade pentru tipul secund de protagonist. Trasatura de unire cu predecesorii sai rezida in aceea ca vorbeste mult, ceea ce pare a-l inrudi mai ales cu Andronic. Numai ca acesta din urma, desi ii paruse gelosului capitan Manuila "un escroc de rand", iar d-lui Solomon, "un z[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lungul drum al lui Mircea Eliade spre taramul povestilor in rama

insa climatul cu adevarat propice povestirilor in rama apare, cum spuneam, abia o data cu instapanirea preferintei lui Mircea Eliade pentru tipul secund de protagonist. Trasatura de unire cu predecesorii sai rezida in aceea ca vorbeste mult, ceea ce pare a-l inrudi mai ales cu Andronic. Numai ca acesta din urma, desi ii paruse gelosului capitan Manuila "un escroc de rand", iar d-lui Solomon, "un zurbagiu, un exaltat" (calificativele peiorative apartin, se observa, de fiecare data barbatilor), isi respecta totusi promisiunile oricat de frapante, inclusiv aducerea in mijlocul lor a unui sarpe, ceea ce-i sporeste autoritatea in fata noilor sai prieteni.

Dimpotriva, pe noul protagonist, un ins bonom, obsecvios, comunicativ, trecut de jumatatea vietii, cam zapacit, plin de ticuri si deosebit de locvace, nu-l mai intereseaza propriul prestigiu, ci doar permisiunea de a se destainui, de a vorbi despre toate implicatiile vietii lui. Evident, e de la sine inteles ca portretul acesta generic il vizeaza mai cu seama pe Gavrilescu din La tiganci (1959). Aruncand o ochire de ansamblu asupra acestei ciudate compuneri, de proportiile unei nuvele, cititorul constata inerent discrepanta dintre multitudinea referintelor despre sine ale personajului central si putinatatea relativa a faptelor puse in seama sa.

Lipsit cu totul de vocatia dominatoare a lui Andronic, personajul nu atat actioneaza cat reactioneaza, ce-i drept, intr-un chip foarte personal, la niste stimuli externi: circula cu tramvaiul intr-un Bucuresti canicular si descopera ca si-a uitat servieta cu partituri la domiciliul elevei sale; coboara, drept urmare, si dupa ce se odihneste o vreme pe o banca, parcurge pe jos distanta dintre doua statii pana ajunge la poarta unei gradini cu nuci unde se lasa convins de o fata frumoasa si oachesa sa intre "la tiganci". Plateste taxa de intrare unei babe, care-l pune sa aleaga nu una ci trei fete, apoi e condus de tanara ce-l ademenise "la bordei".

Prezentandu-i-se preferatele, ele propun, ca in Sarpele, un joc: identiAZficarea tigancii din grup. Dar Gavrilescu escamoteaza invitatia diva-gand in fel si chip (ceea ce partenerele-i, in enigmaticul lor registru semantic, talmacesc drept un semn ca "i-a fost frica", ca "se incurca" sau ca "s-a pierdut, s-a ratacit in trecut"), iar cand accepta totusi sa ghiceasca, greseste, si inca de doua ori, drept care e pedepsit de tot atatea dati: mai intai, fiind prins si invartit "in iures, ca intr-o hora de 140

iele" pana cand cade in lesin, iar pe urma, obligat sa rataceasca in labiAZrintul unor paravane, mobile sau obiecte indistincte, sa ia parte, deopotriva de irational, la un fel de joc de-a v-ati ascunselea, sa-si scoata din pricina caldurii... salvarii (imbracaminte frapanta ce pare desprinsa din lumea povestilor orientale) si apoi, ajungand intr-un spatiu "care nu semana cu nimic cunoscut", sa se simta deodata prins, tras, infasurat si sufocat de o draperie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.