Luna - demonul straveziu al lui Eminescu

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.65

nivel: Liceu

Iar dacă luăm în considerare faptul că luna este un element al naturii întâlnit mai ales în poeziile romanticilor, atunci cel mai bine se va regăsi în lucrările unuia din marii poeți români, a cărui “întreagă creație se naște din nostalgia paradisului.

Printre atâtea aspecte ale luminii, alege mai cu seamă pe cele ale lunii deoarece efectul de lună, care alcătuiește un motiv a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Luna - demonul straveziu al lui Eminescu

Iar dacă luăm în considerare faptul că luna este un element al naturii întâlnit mai ales în poeziile romanticilor, atunci cel mai bine se va regăsi în lucrările unuia din marii poeți români, a cărui “întreagă creație se naște din nostalgia paradisului.

Printre atâtea aspecte ale luminii, alege mai cu seamă pe cele ale lunii deoarece efectul de lună, care alcătuiește un motiv atât de general al romantismului, poate apărea ca un element al peisajului în trei feluri deosebite. Rolul naturii este extrem de important în opera lui Eminescu.

Cerul, luna, luceafărul, stelele, noaptea, furtuna, marea, râul, luciul și murmurul apei, foșnetul frunzelor, codrul, câmpia, florile și păsările, toate se îmbină creând atmosfera tipic eminesciană, plină de culori și sunete exprimând legatura armonioasă dintre elementele pe care poetul le abordeaza in operele sale.

Dintre toate motivele eminesciene legate de natură, cel mai des, și poate mai important, este luna.

Dar astrul nocturn are o pondere deosebita în creația lui Eminescu. Văpaia lunii îl transpune într-un alt nivel spiritual și îi dezvăluie tainele creației ca și zădărnicia vieții. Concepția despre lună a lui Eminescu, ca o putere care învie gânduri și întunecă suferințe gândirea și imaginația poetului devine ecouri ale textelor indiene pe care le-a citit.

Predilecția pentru efectele de lună rămâne o înclinație statornică. Se întâlnește în poeziile acestei perioade a creatiei poetului, dar și mai târziu. O întâmpinăm în “Melancolie” , în “Crăiasa din povești”, în “Lacul”, în “Călin”, în “Povestea codrului”, până la acel efect măret din “Scrisoarea I”, care sugerează cum dintr-un colț de univers scăldat de lumina palidă și rece a lunii, pornesc gândurile poetului, frumusețea nopții.

În multe din poeziile sale, Eminescu însoțește lumina lunii cu apa lacului:Această alăturare a luminii cu apa, reprezinta o îmbrățișare a lor, mistică pasiune a elementelor, exprimată de Eminescu când în poezia “Lasă-ți lumea…” a scris strofa simbolică:

“Iată lacul. Luna plină
Poleindu-l, îl străbate;
El, aprins de-a ei lumină,
Simte-a lui singurătate”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.