Lumina si culoare - eseu

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.15

nivel: Liceu

Deci sunt în drept să revin cu întrebarea: Ce este LUMINA?, de astă dată cu întrebări suplimentare cauzate de lămuririle date de Wikipedia:
• Este Lumina specifică omului ?
• Ce vedem noi oare ca stimul al luminii pe retina noastră?
• Dacă lumina este specifică omului, ce sens are Fotosinteza pusă în evidență de regnul vegetal sub acțiunea luminii?
Nu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lumina si culoare - eseu

Deci sunt în drept să revin cu întrebarea: Ce este LUMINA?, de astă dată cu întrebări suplimentare cauzate de lămuririle date de Wikipedia:
• Este Lumina specifică omului ?
• Ce vedem noi oare ca stimul al luminii pe retina noastră?
• Dacă lumina este specifică omului, ce sens are Fotosinteza pusă în evidență de regnul vegetal sub acțiunea luminii?
Nu mă consider Einstein ca să am intuiția necesară de a răspunde la întrebările de mai sus, dar măcar le pun în discuție.

Ca entitate ce nu poate fi definită logic (complet și precis) fiecare grup de meseriași sau artiști ar putea să o definească potrivit cu preocupări și simțăminte.
Fizicienii s-au exprimat: Lumina este o radiație electromagnetică însoțită de particule materiale numite fotoni.
Un biolog ar spune: Lumina este sursa de OXIGEN creat de plante în folosul celorlalte viețuitoare.
Un preot ar predica: Uitați-vă în jur ca să vedeți minunatele picturi realizate de Dumnezeu prin lumina făcută în prima zi a creației sale.
Eu, fără a fi poet sau pictor aș defini-o: Lumina este cel mai mare dar făcut de natură pentru a-i putea admira frumusețile.

Lumina nu are sens decât în legătură cu antonimul ei întunericul. Este lumină când nu este întuneric și viceversa.
Când este lumină? Biblia ne spune că Dumnezeu a stabilit în a treia zi a facerii doi luminători pe cer, Soarele pentru zi și Luna pentru noapte. Este întuneric când nici unul dintre cei 2 luminători nu se află pe cer. Omul, copiind natura și-a creat și alți luminători, începând cu focul care reușea să disperseze local întunericul.
Astăzi există o întreagă suită de surse luminoase între care soarele deține locul de frunte (cea mai intensă și strălucitoare sursă) iar candela, numită și lumânare cea mai slabă, considerată ca unitate de măsură.

Radiațiile ondulatorii, dintre care face parte și lumina din punct de vedre fizic generează, în totalitatea sa spectrul electromagnetic:
Rază gamma | Rază X | Ultraviolet | Spectru vizibil | Infraroșu | Radiație Terahertz | Microundă | Unde radio

În care spectrul vizibil ocupă o mică parte.
În spectrul vizibil (pentru om, căci diferite animale au un spectru puțin diferit, cu incluziuni în ultraviolet) au fost puse în evidență culorile:
Violet | Albastru | Verde | Galben | Portocaliu | Roșu adică culorile curcubeului.

Amestecul culorilor spectrale dau așa numita lumină albă.
Lumina, inclusiv lumina albă, nu poate fi văzută. Știm că este lumină în aceea că natura sau câmpul nostru vizual capătă forme și culori. Numai în condiții speciale (camera obscură cu ceață) putem vizualiza razele de lumină. Drept exemplu dau o imaginea publicată de Wikipedia.

Lumină alba descompusă în culori cu ajutorul unei prisme transparente. Un fascicul de lumină albă intră în prismă din partea dreaptă și după două refracții iese prin partea stângă cu o orientare diferită, separat în culorile curcubeului. În această fotografie se mai pot observa și cel puțin două reflexii.

În consecință lumina este (de natură ondulatorie cu fotoni) și totuși nu este (cică ar fi doar o senzație a omului). Ce ți-e și cu știința asta!
Ce este clar este că nu poate fi văzută deși este suportul senzației vizuale la om ca și la alte animale.

Cap 2. Lumini colorate

Lumina albă, care este și simultan nu este, conține (se poate descompune într-) o bogată gamă cromatică, adică de culori. Lumina solară se descompune întotdeauna în aceleași culori spectrale numite si curcubeu. Aceste culori pot fi uneori văzute pe cer, de regulă după ploaie și, popular, anunță vremea bună ce va să vină. Nu întâmplător spectrul solar este aproape identic cu spectrul heliului (un element chimic gazos cu simbolul chimic He, identificat în masa solară).
Fiecare element chimic colorează flacără prin care arde într-o culoare specifică. Are deci un spectru cromatic care este întotdeauna același.
Spre deosebire de lumina albă definită drept amestec a mai multor lumini, să le zicem colorate, există noțiunea de lumină monocromatică adică de o culoare unică. Spectrele elementelor chimice nu conțin lumini monocromatice ci mici benzi în diferitele zone cromatice. Galbenul specific al elementului sodiu (Na) ester diferit de galbenul existent în spectrul heliului.

Dar să lăsăm teoria pentru teoreticieni. Noi ne vom ocupa numai de ceea ce este sau nu nou sub soare. Soarele este și va rămâne veșnic sursa de lumină de bază.
Dacă soarele nu ne stă la dispoziție, noaptea de exemplu, trebuie să folosim altă sursă de lumină. Aprindem becul cu incandescență. Lumina acestuia nu este la fel cu lumina solară, deși Edison sa străduit să fie cât mai apropiată prin materialul ales pentru filament. Pentru un ochi exersat, un tablou pictat în natură (deci sub soare) va arăta altfel sub lumina becului.
În consecință albul luminii albe nu este același pentru toate sursele de lumină. Impropriu acest alb a fost uneori definit prin temperatura de culoare, noțiune întâlnită în legătură cu becurile fluorescente.
Cert este că fiecare sursă de lumină are un conținut propriu de lumini colorate. Vom vedea ceva mai târziu importanța acestei afirmații.

Cap.3 Culoarea
Culoarea este o proprietate esențială pentru anumite materiale denumite coloranți sau vopsele. De culori se ocupă o însemnată ramură a chimiei industriale. Se știe că, prin amestec, se pot obține o infinitate de culori și nuanțe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.