Lumina plina si Melancolie - Arghezi

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.47

nivel: Liceu

Se duce la Fribourg pentru studii teologice. A stat câțiva ani în Elveția și Franța. A scris până în 1910. În 1911 a publicat în „Viața socială”, revenind în România și devenind ziarist la „Falia” și apoi în multe alte perioade. El debutează în 1927 cu „Cuvinte potrivite”, apoi cu „Flori de mucigai”(1931), „Cărticică de seară”(1935), R[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lumina plina si Melancolie - Arghezi

Se duce la Fribourg pentru studii teologice. A stat câțiva ani în Elveția și Franța. A scris până în 1910. În 1911 a publicat în „Viața socială”, revenind în România și devenind ziarist la „Falia” și apoi în multe alte perioade. El debutează în 1927 cu „Cuvinte potrivite”, apoi cu „Flori de mucigai”(1931), „Cărticică de seară”(1935), „Hore”(1939), „Una sută poeme”(1947), „Prisaca”(1954), „1907. Peisaje”(1955), „Cântare omului”(1956), „Stihuri noi”(1963), „Cadențe”(1964), „Silabe”(1965), „Ritmuri”(1966), „Noaptea”(1967) și postumele: „Frunzele tale”(1968), „Crengi”(1970). „Lină”(1942) include o critică de năravuri.

În 1959 a văzut lumina tiparului ediția bibliografică „Versuri” ce înseamnă totalitatea creație lirice de până atunci a scriitorului.
În 1918 a fost întemnițat pentru activitatea publicistă. A fost internat într-un lagăr din cauza unui pamflet contra ambasadorului Germaniei.
Potrivit aprecierilor, poezia sa se situează calitativ, printre valorile de prim rang ale literaturii contemporane universale. El a fost considerat și un înnoitor fără pereche al limbajului poetic românesc.
Opera sa a fost tradusă în numeroase limbi: franceză, italiană, spaniolă, germană, rusă, etc.
Tudor Arghezi a murit pe 14 iulie 1967.

Prezentați ideile strofelor poeziei „Lumină Lină” de Tudor Arghezi evidențiind procedeele artistice.

Poezia se găsește în primul volum de poezii al lui Tudor Arghezi, „Cuvinte potrivite”. În poezie, autorul exprimă într-o formă nouă menirea și întâmplările artiștilor. „Lumină lină” este o operă literară lirică în care autorul își exprimă sentimentele prin epitete, personificare și mai ales metafore.
Titlul „Lumină lină” reprezintă drumul parcurs de artist spre perfecțiunea și răsplata ce-l așteaptă apoi. Prin „Lumină” autorul vrea să reprezinte drumul spre înalt, spre perfecțiune. Adjectivul „lină” reprezintă liniștea și împăcarea pe care o primește artistul ajuns la „lumină” adică la perfecțiune.
În prima strofă, autorul prezintă o „ușoară zburătoare” pe-o margine de drum” în loc să doarmă „într-un polen de floare, / Învăluită-n aur și parfum”.
Autorul na arată de fapt unde sunt artiștii care au vrut să atingă perfecțiunea și felul în care ei ar fi trebuit să fie tratați.

Epitetul „ușoară zburătoare” arată cititorilor cum pare un artist. Metafora „Și nu dormind într-un polen de floare, / Învăluită-n aur și parfum?” este o întrebare retorică ce îi face pa cititori să se gândească mai bine la diferența dintre teluric și ceresc. În același timp, metafora este în antiteză cu imaginea telurică „pe-o margine de drum”.
În cea de-a doua strofă, Tudor Arghezi arată alegerea făcută de albină „Neascultând de vântul de la stup,” s-a „aruncat în plasa verde-a zilei”, cât și urmările acestei alegeri: „darurile-acum, ale zambilei, / Puterile amorțite” i „le rup”.
De fapt, autorul prezintă decizia artiștilor de a intra în lupta vieții de toate zilele și urmarea cruntă a acesteia: cedarea.
Metafora „Te-ai aruncat în plasa verde-a zile” exprimă alegerea artiștilor, „plasa verde-a zilei” reprezintă piedicile vieții de zi cu zi, întreaga metaforă reprezentând curajul artiștilor, înfruntând viața.

În a treia strofă, autorul prezintă urmarea alegerii făcute de albină, prăbușindu-se „din drumul cel înalt”.
Autorul ne spune de fapt că artiștii, voind să „ducă tezaurul de ceară” adică să atingă perfecțiunea, s-au prăbușit „din drumul cel înalt”, adică nu au mai putut atinge perfecțiunea. În final, autorul pune o întrebare retorică: „Cine-o să vie trupul tău de-afară / Să-l caute și-n jur să sufle cald?” prin care îi face pe artiști să se întrebe dacă merită să parcurgă drumul cel înalt”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.