Lumina in opera lui Blaga

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.87

nivel: Gimnaziu

In poezia "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" lumina este folosita pentru acontempla lumea . Cu ajutorul acesteia, poetul isi realizeazarolul de creator, prin sporirea tainelor care ne inconjoara "Eu cu lumina mea sporesc alumii taina".Lumina sa fiindasemuita cu lumina lunii, care creeaza intr-un peisaj nocturn, zone de clar obscur pline de mister, capata astfel rolul de a transmite dorinta [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lumina in opera lui Blaga

In poezia "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" lumina este folosita pentru acontempla lumea . Cu ajutorul acesteia, poetul isi realizeazarolul de creator, prin sporirea tainelor care ne inconjoara "Eu cu lumina mea sporesc alumii taina".Lumina sa fiindasemuita cu lumina lunii, care creeaza intr-un peisaj nocturn, zone de clar obscur pline de mister, capata astfel rolul de a transmite dorinta lui de a perpetua misterele, recunoscandu-se ca fiind un adept al cunoasterii luciferice.

O bifurcare, o dubla ipostaza a luminii este redata prin opozitia dintre metafora "lumina altora",cunoasterea paradisiaca, si "lumina mea",cunoasterea poetica. Enumeratia "in flori, in ochi, pe buze ori morminte" fixeaza si aprofundeazadomeniile misterului pe care poetul doreste sa-l adanceasca contemplativ.O particularitate importanta este influenta expresionismului. Acestui curent i sedatoreaza trairile sufletesti puternice, absolute exprimate in "Poemele luminii".In poezia "Lumina", lumina este privita ca descendand din lumina primordiala.

Prima strofa contine o intrebare adresata iubitei, la vederea careia tanarul poet isisimte sufletul inundat de lumina.Iubirea fiind o modalitate de comunicare cu Universul si cu Timpul Etern:"Lumina ce-o simtnavalindu-mi in piept cand te vadoare nu e un strop din luminacreata in ziua dintai,din lumina aceea-nsetata adanc de viata?"
Pe de alta parte, in"Izvorulnoptii", Blaga creeaza o atmosfera feerica a dragostei, dominata de o antiteza revelatorie, si anume a ochilor negri cu lumina, ceea ce creeaza o confuzie, dar este totodata si expresiva.

Opera este un scurt omagiu expresionistadus frumusetii iubitei, pentru el, ochii iubitei sunt "izvorulnoptii", adica originea unui fenomen ce atinge dimensiuni cosmice. Metafora noptiiconstituie centrul, in jurul caruia graviteaza intregul continut de idei. Aprofundandu-ne in adancurile operei blagiene expresioniste, oricelucru isi trage originea din opusul aparentei sale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.