Lumea romana si istoriografia barbara

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.25

nivel: Liceu

Pentru Isidor, exista doua repere care jaloneaza din punct de vedere spatial lumea romana: Roma de aur, capul popoarelor, si Spania, regina provinciilor[8]. Aceasta formulare arata clar, ca din punctul de vedere al sau si al epocii sale, Imperiul nu se mai prezinta ca un tot omogen, ci ca o suma de regiuni - provinciile - intre care locul central nu mai este ocupat de Italia, ci de Spania, indican[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lumea romana si istoriografia barbara

Pentru Isidor, exista doua repere care jaloneaza din punct de vedere spatial lumea romana: Roma de aur, capul popoarelor, si Spania, regina provinciilor[8]. Aceasta formulare arata clar, ca din punctul de vedere al sau si al epocii sale, Imperiul nu se mai prezinta ca un tot omogen, ci ca o suma de regiuni - provinciile - intre care locul central nu mai este ocupat de Italia, ci de Spania, indicand astfel dimensiunile atinse de procesul de regionalizare despre care vorbeam mai sus.

Galia pastreaza si ea unele marci ale fostei autoritati romane, decazuta insa la nivelul unor potentati locali rivali, precum Agripinus si Egidius[9]. Fragmentarea puterii imperiale la nivel local este dovedita si de posibilitatea, care i se pare autorului absolut naturala, ca invitatia gotilor de a veni in Spania sa le fie adresata acestora de un patriciu precum Constantius.

Cum am mai aratat, pentru Beda, lumea romana si-a transferat semnificatiile asupra bisericii catolice, iar Roma a concentrat in ea simbolurile intregului Imperiu. Britania mai poarta inca amprentele unui trecut roman semnificativ, care ies la iveala in contemporaneitatea autorului, in ziduri, nume de orase ori biserici. Pe continent exista inca Imperiul oriental, important insa nu pentru ca e roman, ci pentru ca e condus de imparati prea credinciosi.

Paul Diaconul considera romanitatea drept o caracteristica a Italiei, fara sa para a fi constient ca aceasta ar mai putea fi regasita si in alte regiuni. Celelalte regate occidentale sunt barbare, iar Imperiul de la Constantinopol e grec, capitala acestuia e situata in Grecia, unde vrea sa se refugieze ducele Godschalk de Benevent[10].

Acestea fiind in mare caracteristicile reprezentarilor spatiale ale romanitatii pe care am dorit sa le amintim aici, in afara de ceea ce am spus deja in capitolul precedent, este necesar sa ne aplecam acum si asupra celor temporale. Nici in ceea ce priveste plasarea in timp a romanitatii nu exista o viziune comuna a autorilor occidentali, intre ei existand, dupa cum era si normal, o serie de diferente. Fiecare dintre ei are o viziune asupra timpului care e departe de a fi simpla si lineara si, atunci cand e vorba de romanitate, ei se misca intre doua paliere temporale, corespunzatoare trecutului si prezentului.

Felul in care autorii se raporteaza la un palier temporal sau la altul influenteaza si modul in care ei nuanteaza relatia romanitate - barbarie. Unul singur pare a fi punctul in care se intalnesc toti autorii occidentali, pentru care romanitatea cu atributiile ei traditionale, care o fac echivalenta cu civilizatia, este situata in trecut. Intr-un timp de mult revolut este plasat Imperiul ce a supus puterii sale intreaga lume care conteaza, si tot atunci au trait adevaratii romani, poporul exemplar care a stapanit tot universul si popoarele lui.

La Isidor, sintagma "Roma de aur, capul popoarelor" este singura recunoastere clara, desi intr-o maniera metaforica, a fortei si maretiei Imperiului de odinioara. Metafora nuptiala folosita in Laus Spaniae acorda Imperiului rolul activ fata de Spania, mireasa pasiva si fertila, menita insa sa infloreasca si sa rodeasca cu adevarat in urma altui mariaj, cel cu gotii.

Capacitatea de expansiune si forta deosebita sunt doar sugerate astfel, prin conturarea unei imagini masculine pentru Roma, fata de cea feminina rezervata Spaniei. Este la fel de clar insa ca autorul se refera la un trecut indepartat, care nu a creat nici un fel de drepturi pe care Roma sa le poata afirma fata de Spania.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.