Lumea romana la bizantini

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.18

nivel: Facultate

Din punct de vedere politic, prin termenul de "romani" - romaioi sunt desemnati toti cei care in trecut sau in prezent s-au aflat sau se afla in situatia de a fi supusi imparatului. Altfel spus, cetatenii romani, deveniti crestini incepand cu Constantin cel Mare, si caracterizati printr-o serie de trasaturi nu doar politice, ci si culturale si religioase[1].

Vom vedea insa ca reali[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lumea romana la bizantini

Din punct de vedere politic, prin termenul de "romani" - romaioi sunt desemnati toti cei care in trecut sau in prezent s-au aflat sau se afla in situatia de a fi supusi imparatului. Altfel spus, cetatenii romani, deveniti crestini incepand cu Constantin cel Mare, si caracterizati printr-o serie de trasaturi nu doar politice, ci si culturale si religioase[1].

Vom vedea insa ca realitatile ascunse sub acest termen in aparenta unificator sunt de o diversitate neasteptata, deoarece el poate fi aplicat atat romanilor din vremea lui Caesar, locuitorilor de limba greaca din Constantinopol din vremea lui Iustinian sau Heraclius, mercenarilor huni din armata lui Iustinian, sau locuitorilor Romei asediati de aceasta armata.

Pentru a simplifica insa, putem sa adoptam si noi criteriul folosit de Chronicon Paschale care insereaza o lista cu imparatii care au domnit in Vechea Roma[2]. Astfel, din punct de vedere cronologic vom putea face distinctia dintre vechii romani, de dinaintea lui Constantin, si cei noi, care au drept centru al lumii lor Noua Roma de pe malurile Bosforului. Cu toata aceasta distinctie, atitudinea bizantinilor referitoare la antecedentele imperiului in care traiesc ramane strans legata de imaginea de sine pe care o au[3] si pe care o vom analiza mai tarziu.

Din punct de vedere etnic si lingvistic, lumea romana care putea fi definita ca avand o unitate politica isi arata adevarata diversitate, cele mai evidente deosebiri fiind intre vorbitorii de latina, italoi sau latinoi, si cei de limba greaca, hellenes . Acest din urma termen a avut insa o evolutie interesanta, intrucat la inceput ii desemneaza pe vechii locuitori ai Eladei, iar apoi trebuie sa tinem seama de conotatia religioasa, care trimite la pagani, inchinatorii vechii religii politeiste, pe care si-a castigat-o pe parcurs.

Nici din punct de vedere religios aceasta lume romana nu e unitara, intrucat trecutul pagan pune unele probleme de gestionare ideologica autorilor de lucrari istorice. Importanta care este data, cel putin in cronici, crestinarii lui Constantin si intemeierii Constantinopolului ne arata ca acesti oameni sesizau momentul de ruptura si inceputul unei noi etape istorice, distincte de cele precedente.

Din acest motiv, in ceea ce-i priveste pe autorii de limba greaca, mai mult decat in legatura cu cei occidentali, va fi foarte important sa decelam planurile temporale in care isi plaseaza fiecare discursul, intrucat rolul si locul atribuit trecutului roman au o evidenta semnificatie ideologica.

Nu e nevoie sa mai precizam ca orice ideologie este obligata sa opereze cu vectorul timp, pe care trebuie sa-l controleze, fie ca este vorba de trecut, prezent sau proiectiile asupra viitorului. Pe de alta parte, este un truism, dar trebuie sa ne reamintim ca nu putem ignora semnificatia planurilor temporale atunci cand ne referim la opere istorice, deoarece acestea prin natura lor sunt profund inradacinate in planul temporal. Scriind opere istorice, autorii bizantini pot avea certitudinea ca au posibilitatea sa controleze trecutul[4].

Spre deosebire de autorii de limba latina, care se concentrau asupra catorva momente privilegiate, care trebuiau sa puncteze evolutia poporului ales de la barbarie la civilizatie, scriitorii bizantini trebuie sa rezolve o multitudine de probleme puse chiar de alegerea tipului de istorie pe care doresc sa o scrie. Cei care opteaza pentru o istorie de tip clasic, se vor margini la explorarea trecutului recent, pentru ca acestea erau regulile fixate de traditie si pe care ei se obligau astfel sa le respecte.

Aceasta nu inseamna insa ca putem conferi o credibilitate desavarsita cronologiei propuse de acesti autori, sau ca felul in care organizeaza trama cronologica ar fi unul cu desavarsire obiectiv. Ca sa dam un singur exemplu, un proces istoric inclus intr-un trecut nu prea indepartat, cum este migratia gotilor, prezentata de Procopius la inceputul Razboiului cu vandalii, este de fapt o istorie gresit inteleasa, plina de anacronisme, in care cronologia e telescopata, adevarul chiar daca era cunoscut era uneori omis, fiind inlocuit cu legende[5].

Iar Theophanes "aranjeaza" pur si simplu cronologia domniei lui Heraclius pentru a putea demonstra relatia intre succesul imparatului si pietatea pe care a manifestat-o[6]. Astfel, pietatea de la inceputul domniei sale ii aduce victorii in razboi datorita protectiei Sfintei Maria[7].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.