Lumea occidentala dupa cea de-a doua conflagratie mondiala

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Liceu

In aceasta ordine economica apare un actor central in sistemul relatiilor internationale: Marile intreprinderi care prin cifra de afaceri, prin masa capitalurilor se manifesta ca centre de putere ce influenteaza de o maniera decisiva investitiile, productia, viata sociala si uneori deciziile politice nu numai in tara de origine ci si in afara ei. Domnia societatilor multinationale se anunta inca d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lumea occidentala dupa cea de-a doua conflagratie mondiala

In aceasta ordine economica apare un actor central in sistemul relatiilor internationale: Marile intreprinderi care prin cifra de afaceri, prin masa capitalurilor se manifesta ca centre de putere ce influenteaza de o maniera decisiva investitiile, productia, viata sociala si uneori deciziile politice nu numai in tara de origine ci si in afara ei. Domnia societatilor multinationale se anunta inca din anii '50.

Noua ordine economica va avea ca protagonist si principal agent SUA. Era singurul stat care a iesit din razboi mai bogat decat intrase. Venitul national a crescut de peste doua ori. Capitalurile investite in afara au adus SUA dividende care au facut balanta lor de conturi puternic excedentara. Ajutorul pe care SUA il putea da Europei a fost indispensabil pentru refacerea economiei mondiale. Industria americana serveste lumii drept model prin preturi de revenire scazute, gratie unei productivitati mai mari de patru ori ca in Europa. SUA a intrat catre 1950 intr-o era a productiei de masa a bunurilor de consum prin industria automobilului si altor produse electrocasnice si electrice.

1.2 RECONSTRUCTIA ECONOMICA
Favorizata de innoirea sistemelor de productie, sustinuta prin eforturile unei maini de lucru diminuate de razboi insa puternic mobilizate in serviciul unei cereri uriase si stimulata de o maniera decisiva in Europa de ajutorul american reconstructia s-a infaptuit mai rapid decat ar fi lasat sa se intrevada situatia dezastruoasa de dupa 1945. Totusi ea s-a realizat diferit, functie de potentialul economic si politica adaptata de un stat sau altul.

In tabara invingatorilor, SUA au reusit reconversia economiei lor dar cu pretul unei usoare slabiri a cresterii economice intre 1946-1949. URSS si-a refacut infrastructura pana in 1948 si cu ajutorul uriaselor prevalari din economia statelor invinsesau "aliate" (2;126), insa va trebui sa astepte pana in anul 1952 pentru a se atinge din nou nivelul antebelic in economie.Reconstructia Europei s-a facut cu un maxim ajutor american. De fapt acesta n-a incetat dupa terminarea razboiului. Tarile europene au continuat sa obtina credite, conditionat de la SUA.

In august 1945 Marea Britanie a luat un imprumut de 3,75 miliarde dolari cu conditia sa renunte la sistemul imperial de preferinte si sa restabileasca convertibilitatea lirei sterline. Franta a obtinut 2 iar Italia 1,75 miliarde cu conditia de a importa si proiecta anual numeroase filme americane cu scop politic si comercial. Politic deoarece se propaga ideologia si modul de viata american in randurile unor societati care ar fi trebuit sa fie influentate de socialism. Tot SUA au furnizat in Germania controlata de Aliati gratuit materii prime si alte bunuri pentru relansarea economica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.