Lumea mediteraneana si aurul Sudanului

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.72

nivel: Liceu

Astfel orice crestere excesiva in raport cu monedele "albe" a cursului monedelor de aur determina o circulatie mai vie a acestora care indeplinesc imediat rolul de moneda rea, arAZbitrar favorizata, izgonind-o atunci pe cea buAZna, in speta monedele de argint. De fiecare data jocul nu este in intregime fortuit. Caci daca se repeta cu atita perseverenta la VeneAZtia, motivul nu este oare nevoia de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lumea mediteraneana si aurul Sudanului

Astfel orice crestere excesiva in raport cu monedele "albe" a cursului monedelor de aur determina o circulatie mai vie a acestora care indeplinesc imediat rolul de moneda rea, arAZbitrar favorizata, izgonind-o atunci pe cea buAZna, in speta monedele de argint. De fiecare data jocul nu este in intregime fortuit. Caci daca se repeta cu atita perseverenta la VeneAZtia, motivul nu este oare nevoia de a facilita largul export de metal alb care anima comerAZtul Senioriei in directia Levantului?

Exista aiei un forcing5, cu urmarile si limitele sale, cresterea cursului aurului inseamna intensiAZficarea automata a schimburilor si o dezvolAZtare a vietii costisitoare; inseamna, de asemeAZnea, reintoarcerea, cu totul iesita din comun, in 1630, a 250 000 de techini6 provenind din Imperiul Otoman, sau, in aceeasi perioada, cuAZtare speculatie a marelui duce al Toscanei care vinde, servindu-se de un nume de imprumut, 200 000 de scuzi -- aur catre Zecea venetiana, cistigind, fara sa riste 12 000 dq scuzi "ca urAZmare a nestiintei noastre",

spune un venetian care voia ca in orasul lui aurul sa fie pus odata si odata intr-o proportie adecvata cu argintul, la fel cum este pretul fainii cu cel al griului7. Urmarea este usor de prevazut: lipsa relativa a monedelor de argint deschide porAZtile, mai mult decit de obicei, in fata moneAZdelor albe, marunte, usoare, de proasta caAZlitate de care apoi Venetia va trebui, nu fara truda, sa debaraseze circulatia .. .8 Toate acesAZte inconveniente nu se datoreaza, partial, neAZcesitatii de a exporta metalul alb catre Levant?

Aceasta explicatie, care nu este si cea a conAZtemporanilor, ar da totusi un sens ciudatei situatii a Siciliei: in 1531 cel putin aurul este aici supraevaluat in raport cu argintul (1 ia 25). Din cauza acestei "disproportii" Sicilia nu conteneste sa-si piarda monedele de argint fata de care exista un interes de achizitionare, contra aur, pentru a fi retopite, asa cum proAZcedeaza adesea cu folos monetaria din Nea-pole9. Ar ramine sa mai intelegem acest scanAZdal permanent, sa observam cui ii este profiAZtabil si de ce se continua.

In alte parti disputa aur-argint este mai comAZplexa10, dar nu scapa defel observatiei de cind oamenii sint preocupati de natura si miscarea reciproca a monedelor: cele bune impotriva celor rele, cele puternice impotriva celor slaAZbe, cele galbene impotriva celor albe si chiar impotriva celor negre (de bilion* si in curind de arama pura), mai tirziu metalul impotriva hartiei. "Banul", in sensul general de. bogatie sau avere nu este niciodata de o unica si aceeasi natura.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.