Lumea comunista

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Acest lucru parea si mai probabil, cand in 1956, Hrusciov a tinut un discurs istoric denuntand crimele lui Stalin, desi acesta a zguduit pe comunisti, care ani de zile negasera existenta acestor crime. Desi epoca stalinista a apus si violentele au luat sfarsit, Partidul Comunist continua sa detina controlul in stat si nici o forma de opozitie nu era acceptata. Acest lucru a fost cel mai bine ilus[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lumea comunista

Acest lucru parea si mai probabil, cand in 1956, Hrusciov a tinut un discurs istoric denuntand crimele lui Stalin, desi acesta a zguduit pe comunisti, care ani de zile negasera existenta acestor crime. Desi epoca stalinista a apus si violentele au luat sfarsit, Partidul Comunist continua sa detina controlul in stat si nici o forma de opozitie nu era acceptata. Acest lucru a fost cel mai bine ilustrat in Ungaria, unde o miscare reformatoare parea sa duca la aparitia unui guvern necomunist. Armata sovietica a intervenit in 1956, iar Revolutia din Ungaria a fost inabusita cu cruzime.

Hrusciov adopta o noua doctrina si anume cea a coexistentei pasnice.
Cu toate acestea, tensiunea pe plan mondial persista. Unul dintre motive a fost acela ca est-germanii si-au parasit tara in numar mare, gasind adapost in Berlinul Occidental, un avanpost vestic aflat in mijlocul blocului comunist. Acest lucru a dus la o solutie radicala si anume ingradirea orasului construind Zidul Berlinului, masura ce sia atins scopul dar odata cu ea a dus la admiterea esecului.

In 1946 Hrusciov a pierdut puterea, fiind inlocuit de Leonard Brejnev. Sub conducerea acestuia Uniunea Sovietica a devenit treptat o societate birocratica ineficienta. Incepand cu 1980, comunismul parea sa intre intr-o stare de criza. Esecul economic din Polonia a dus la fondarea Solidaritatii, un sindicat independent. In 1980 fortele sovietice sunt doborate de gherilele anticomuniste in Afganistan si in 1989 sunt obligati sa se retraga.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.