Lumea ca vointa si reprezentare

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.37

nivel: Facultate

Prins in cercul celor trei camarazi de adolescenta - Pinder, Krug, Elizabeth - Nietzsche se apleaca asupra literaturii clasice si asupra muzicii, compune poezii, dar apar si vestitele dureri de ochi care-l vor urmari toata viata. In anul 1858, din august pana-n septembrie, scrie o autobiografie, luand informatii despre tatal sau de la matusa lui, Rosalie.

La 5 octombrie 1858 intra i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lumea ca vointa si reprezentare

Prins in cercul celor trei camarazi de adolescenta - Pinder, Krug, Elizabeth - Nietzsche se apleaca asupra literaturii clasice si asupra muzicii, compune poezii, dar apar si vestitele dureri de ochi care-l vor urmari toata viata. In anul 1858, din august pana-n septembrie, scrie o autobiografie, luand informatii despre tatal sau de la matusa lui, Rosalie.

La 5 octombrie 1858 intra in ravnitul colegiu de la Pforta, cel mai faimos internat protestant din Germania, acolo pe unde trecusera Novalis, Fichte, Schlegel. Isi face doi prieteni noi si fideli: Karl von Gersdorff si Paul Deussen, pune accent pe studiul clasicilor, dar si pe cursurile de stiinte, primeste bursa completa, desi in 1963 mai pierde din elanul initial in a fi mereu primul. Examenul final din august 1864 il trece cu calificativul "extraordinar".

In toata aceasta ardere de etape, deja sudicul Nietzsche nu-si uita familia, indicele obarsiei. Mamei si surorii sale le scrie in 1861, la 5 decembrie: "De sambata in doua saptamani! Gandul ma incanta! N-o sa ma credeti cat de mult ma bucur ca vine Craciunul, minunatul Craciun! (...) Nu-i asa ca unchiul Burkhardt este si el acolo cu micile noastre verisoare?"

Iar in 1864, decembrie, le scrie acelorasi o adevarata declaratie de dragoste, specifica unui dependent: "Ca ne iubim foarte mult, draga mama si draga Lisabeth, trebuie sa ne fie de ajuns. Spuneti-le acelasi lucru si matusilor". Insa dovada concreta a iubirii sale fata de marea familie Nietzsche, urma sa fie adusa, ca o ofranda, dupa absolvirea colegiului de la Pforta, tanarul absolvent trebuind sa impace traditia familiala de a urma studii de teologie cu dorinta personala de a studia filologia.

Solutia este intrarea in Universitatea din Bonn, in octombrie 1864, unde-si insuseste teologia si filologia clasica. Il insoteste prietenul sau, Deussen. Se ataseaza de profesorul sau Ritschl, pe care-l urmeaza in octombrie 1865 la Universitatea din Leipzig, prezentata entuziast lui Gersdorff care va veni si el acolo: "Facultatea de Filozofie din Leipzig este cea mai importanta din Germania" (scrisoare catre Gersdorf, mai, 1865).

La Leipzig, se petrec doua mari intalniri ale lui Nietzsche, care au lasat urme in evolutia lui. Mai intai, in octombrie 1865 il descopera pe SCHOPENHAUER, citind "Lumea ca vointa si interpretare". A doua intalnire este aceea a filologului Erwin Rohde, apropiat ca natura, pana la un punct, de preocuparile nietzscheene. Insa descoperirea lui Schopenhauer este decisiva pentru formarea tanarului Nietzsche. De altfel, intregul cerc de prieteni era vrajit de farmecul acestei filosofii, inca necunoscute de public.

Pana si scrisorile obisnuite erau impregnate de spiritul schopenhauerian: "Draga prietene, se intampla din cand in cand sa se astearna ceasuri de meditatie linistita, care, dintr-un amestec de bucurie si tristete, te inalta deasupra orizontului propriei tale vieti, intocmai acelor frumoase zile de vara ce se intind vaste si tihnite peste dealuri (...)...natura atinge perfectiunea; iar noi spunem: atunci ne eliberam de vraja vointei mereu de veghe, atunci devenim privire pura, contemplativa, deziteresata (...). Trei lucruri ma relaxeaza - relaxari alese - Schopenhauer al meu, muzica lui Schumann si, in sfarsit, plimbarile noastre" (scrisoare catre Gersdorff, aprilie, 1866).

Pentru studentul Nietzsche, Schopenhaeuer era arhetipul geniului, maestrul sufletului sau, modelul sau masculin. La 24 de ani, in 1868, are loc o noua intalnire memorabila si formativa: cu Richard WAGNER. In 8 noiembrie 1868, Nietzsche este invitat la casa Otiliei Brockhaus, sora lui Richard Wagner si cea mai buna prietena a sotiei lui Ritschl, Sophie.

Acolo-l intalneste pe Wagner, de care este coplesit si despre care va scrie ca este incarnarea geniului lui Schopenhauer: "Prea stimate domn, (...) nu mai cunosc decat un singur om si acela frate al dumneavoastra intru spirit, Arthur Schopenhauer, la care ma gandesc cu aceeasi veneratie, religione quadam (...)... cat de incapabila se dovedeste mai toata lumea cu care avem de-a face atunci cand este vorba sa inteleaga personalitatea dumneavoastra in totalitatea ei si sa simta fluidul unic, profund etic care va strabate viata, scrierile si muzica..." (scrisoare catre Richard Wagner, 22 mai 1869, Basel).

In aceeasi luna, la 17 mai, cu cinci zile mai devreme, cu ocazia primei vizite in casa Wagner din Tribschen, Cosima Wagner deja notase in jurnalul ei: "La dejun, un filolog, profesorul Nietzsche, pe care R. l-a intalnit pentru prima data in casa Brockhaus si care cunoaste complet operele lui R (...) O vizita linistita si placuta..."

De la matusi, prieteni si profesori, pana la maestri si genii, Nietzsche relationase expansiv, entuziast, atingand un adevarat varf al relevarii virtutilor sudice: dragoste, loialitate, incredere in comunitate, consum-de-sine - dezintersat, camaraderie. Filosofia schopenhaueriana avea sa marcheze pentru totdeauna, intr-un fel sau altul, afirmativ sau negativ, grila interpretativa nietzcheana.

Intr-atat de puternica este aceasta amprenta a Modelului, incat filosoful in devenire o aplica naturii sale ereditare, in vederea intelegerii propriului destin. In acest sens, el ii scrie Malwidei von Meysenbug, la 2 ianuarie 1875: "Daca, dupa parerea lui Schopenhauer, vointa se mosteneste de la tata si intelectul de la mama, atunci mi se pare ca muzica, expresie a vointei, provine si ea ca bun ereditar, dinspre tata".

Tatal este arhetipul catre care tinde, care-i absoarbe, in tacere, toate cautarile, toate peregrinarile sale sudice. Tatal este Nordul sau, farul care lumineaza in zare, in fata unei mari sudice tumultoase, devalmasa, exuberant, risipitoare... Desi cum am aratat, cu o parte a ei, vizibila, copilaria micului Friedrich este feminin-ocrotita, totusi, in adancurile de aisberg, reci, ale fiintei sale se afla un sambure dur si inexpugnabil de rezistenta fata de orice intruziune, o incapatanare fatalista de a-si urma numai drumul lui, fara nici o influenta.

Ernst Bertram arata cum copilul Nietzsche, in scoala din Naumburg, avea "semne prevestind particularitatea lui cea mai definitorie: amor fati, supunere in fata legii preluate in structura propriei vointe". Copilul parasit de prezenta concreta a Tatalui isi accepta necesitatea propriei vieti ca pe o porunca venita dinspre imaginea paterna si careia i se supune ca in transa.

Numai astfel se poate explica indarjirea copilului care, intorcandu-se acasa de la scoala sub o ploaie torentiala, paseste agale, in mod necesar conform regulamentului scolar. In lege, el descopera farmecul asumarii si triumful suportarii vietii, tocmai in conditiile in care ea, omeneste, n-ar trebui suportata.

Mai tarziu, tovarasul sau de destin, Erwin Rohde, ii va marturisi unui amic comun cum prietenul sau de pana atunci, deja "pustnicul" Nietzsche, nu fusese niciodata abordabil in natura lui reala: "Era in jurul lui o indescriptibila atmosfera de raceala, ceva ce mie mi se parea cu desavarsire strain. Era in el ceva ce eu, de altfel, nu mai intalnisem... Parca venea dintr-o tara unde nu mai locuia nimeni altcineva" (scrisoare catre Franz Overbeck, 1886).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.