Lumea ca joc

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.55

nivel: Facultate

Pentru a impaca natura duala a omului (generata de opozitia celor doua impulsuri), Schiller introduce un al treilea impuls, acela al jocului. Functia sa consta in a permite comunicarea celorlalte doua impulsuri si a conferi un rol semnificant conceptului de frumusete in structura antropologica a omului : "Obiectul impulsului de joc [...] se va putea numi forma vie, notiune care serveste la desemna[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lumea ca joc

Pentru a impaca natura duala a omului (generata de opozitia celor doua impulsuri), Schiller introduce un al treilea impuls, acela al jocului. Functia sa consta in a permite comunicarea celorlalte doua impulsuri si a conferi un rol semnificant conceptului de frumusete in structura antropologica a omului : "Obiectul impulsului de joc [...] se va putea numi forma vie, notiune care serveste la desemnarea tuturor calitatilor estetice ale fenomenelor si, cu un cuvant, a ceea ce numim frumusete in cel mai larg inteles".

Frumusetea este un concept pur al ratiunii caci deducerea sa se sprijina exclusiv pe principii apriorice. Privita astfel, frumusetea coincide cu definitia omului: "...cand ratiunea se pronunta ca trebuie sa existe o umanitate, ea a si enuntat legea: trebuie sa existe o frumusete".In sistemul lui Schiller, impulsul jocului, este cel care realizeaza sinteza perfecta intre ratiune si sensuri; el este cel care da forma materiei; el este cel care descopera atemporalul in timp; el este cel care identifica adevarul etern in multiplicitatea lumii sensibile; in sfarsit, el este cel care impacand diversele facultati (impulsuri) ale fiintei genereaza arta:

"Omul nu se joaca decat atunci cand este om in sensul deplin al cuvantului, si numai atunci este om cu adevarat intreg, cand se joaca. Aceasta propozitie care in primul moment pare un paradox, va dobandi o mare si adanca semnificatie, in clipa cand o vom aplica in acelasi timp la seriozitatea datoriei si la seriozitatea destinului; ea va duce, va pot asigura, pe umerii ei intregul edificiu al artei estetice, si al artei si mai dificile a vietii".

In Homo ludens, Huizinga defineste jocul, din punctul de vedere al formei, ca "o actiune libera, constienta ca este neintentionata si situata in afara vietii obisnuite, o actiune care totusi il poate absorbi cu totul pe jucator, o actiune de care nu este legat nici un interes material direct si care nu urmareste nici un folos, o actiune care se desfasoara in limitele unui timp determinat anume si ale unui spatiu determinat anume, o actiune care se petrece in ordine, dupa anumite reguli si care da nastere la relatii comunitare dornice sa se inconjoare de secret sau sa se accentueze, prin deghizare, ca fiind altfel decat lumea obisnuita".

Desi Caillois califica aceasta definitie "in acelasi timp prea vasta si prea restransa", reia aproape toate aceste elemente in a sa. Dupa el jocul este o "activitate: 1. libera: la care jucatorul nu poate fi obligat fara ca jocul sa-si piarda deindata natura...; 2. izolata: circumscrisa in anumite limite de spatiu si de timp precizate si fixate dinainte; 3. incerta: a carei derulare nu poate fi determinata, si al carei rezultat nu poate fi dobandit cu anticipatie; 4. neproductiva: nu creeaza nici bunuri, nici element noi; 5. dirijata: supusa anumitor conventii care suspenda legile obisnuite si care instaureaza, pentru moment, o AŠlegislatie>> noua, singura care conteaza; 6. fictiva: insotita de o constiinta specifica, a unei realitati secunde, sau a unei AŠirealitati sincere>> in raport cu viata curenta".

Oricat de eterogene ar fi aceste criterii, o operatie comuna de dedublare strabate diferitele niveluri ale definitiilor. In primul rand, o lume autonoma, independenta, care are propriul sau timp, propriul spatiu, propriile reguli se opune "vietii curente", regulilor si rationalitatii sale. Circumscrierea si gratuitatea sa situeaza jocul in afara cauzalitatii obisnuite. Totodata, lumea jocului este un contrapunct al lumii preexistente care poate intrerupe in orice moment "legislatia noua a jocului".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.