Lumea Sofie - recenzie

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.40

nivel: Facultate

Filosofia a luat nastere in Grecia aproximativ acum 2600 de ani in urma. Religiozitatea s-a transmis la inceput prin mituri, iar prin mituri s-a ajuns la o intrga flora salbatica de povestiri mitologice.In anul 700 i.Cr, Homere si Hesiode au transmis in versurile lor mari parti din comoara de mituri a grecilor.

Primii filosofi se ocupau cu materia, deci erau numiti filosofi ai mater[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lumea Sofie - recenzie

Filosofia a luat nastere in Grecia aproximativ acum 2600 de ani in urma. Religiozitatea s-a transmis la inceput prin mituri, iar prin mituri s-a ajuns la o intrga flora salbatica de povestiri mitologice.In anul 700 i.Cr, Homere si Hesiode au transmis in versurile lor mari parti din comoara de mituri a grecilor.

Primii filosofi se ocupau cu materia, deci erau numiti filosofi ai materiei. Acestia gandeau ca nu tot ce ne inconjoara e creat din neant, ca in spatele acestora exista ,, o materie originara".
Thales (c.624-c.546 i.Cr.) spunea ca:→ apa este principiul tuturor lucrurilor, a calculat dinainte o eclipsa de soare, care s-a adeverit in 585 i.Cr.

Mai spunea ca: totul este plin de zei (in toate lucrurile exista un suflet);Anaximandros: spunea ca: → infinitul este principiul tuturor lucrurilor (materia originara e ceva infinit);
Anaximenes ( c.589-525 i.Cr.) spunea ca: → aerul este materia originara.(apa condensata si aer presat devin pamant. Focul era aer rarefiat).

Pamant, apa, foc - proveneau din aer.
Parmenide (c.540-488 i.Cr) spunea ca: → tot ceea ce exista exista dintotdeauna. Din nimic nu se poate crea nimic.
Herclit (540-475 i.Cr) spunea ca: → totul curge, totul este in miscare, nimic nu dainuie vesnic;
→ Dumnezeu sau Logosul sunt temelia tuturor lucrurilor;
Empedocle - spunea ca: → sunt patru materii care stau la baza tuturor lucrurilor: pamant, aer, apa si foc. Acestea amestecate sunt fiinte, radacini ale naturii.

Anaxagoras (500-428 i.Cr) spunea ca: → natura este creata din particule care nu pot fi vazute cu ochiul liber. Aceste particule el le numea germeni sau seminte. Forta care unea particulele era spiritul/ratiunea.
Democrit(460-370 i.Cr). Unul din parintii reductionismului.El a numit particulele atomi, spunea ca acestia sunt densi si masivi. Singurul lucru care exista este atomul, si prin unirea acestora dau sute de combinatii. Mai spunea ca sufletul depinde de creier.

Destinul e cel care ne calauzeste in ziua de astazi. Multi oameni moderni le cer sfatul astrologilor inainte de a face o hotarare. Oracolul din Delfi era considerat ca ceva demn. Oamenii credeau ca oracolul le putea da lamuriri cu privire la soarta lor. La intrarea in templu era inscriptionat: ,,CUNOASTE-TE PE TINE INSUTI! "
Sofistii erau cei care influentau cultura in Atena. Sofist ( persoana invatata sau competenta de ceva ). Oamenii nu pot gasi cu adevarat raspunsuri sigure la enigmele naturii si universului.Un asemenea punct de vedere este numit scepticism.

Socrate (470-399 i.Cr.) → un enigmatic, nu a scris nimic, ,,lucrul cel mai intelept este sa stii ca nu stii nimic". Se ocupa cu mositul, pentru ca mama lui era moasa. A murit ( prin otravire) din cauza ca a corupt tinerii si ca nu recunoaste zeii.Asemanarii intre el si Cristos: ambii au talen retoric, ambii au murit pentru ca reprezentau o provocare pentru cei puternici in societate. Oracolul a zis ca cel mai intelept om filosof este Socrate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.