Lucrurile ascunse ale personalitatilor istorice

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.87

nivel: Facultate

Elisabeta I a rămas toata viata sa o celibatara indaratnica, deși constituia la vremea aceea cea mai buna partida din Europa si a fost cerut in casatorie de aproape toți prinții si regii domnitori ai apusului. Dar, după cum prea bine se știe, nu si-a pus niciodată inelul de logodna pe deget!

Era o erudita si s-a străduit neobosit sa se instruiască, sa invete, sa știe cat mai mult s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lucrurile ascunse ale personalitatilor istorice

Elisabeta I a rămas toata viata sa o celibatara indaratnica, deși constituia la vremea aceea cea mai buna partida din Europa si a fost cerut in casatorie de aproape toți prinții si regii domnitori ai apusului. Dar, după cum prea bine se știe, nu si-a pus niciodată inelul de logodna pe deget!

Era o erudita si s-a străduit neobosit sa se instruiască, sa invete, sa știe cat mai mult si din cat mai multe domenii. Numeroși medici si istorici din toate timpurile au încercat sa elucideze misterul reginei supranumita „femeia fara bărbat”. De altfel ea insasi si-a compus un epitaf arătând ca „a murit fecioara, așa cum a trăit întreaga-i viata”.

Or, aproape toate mărturiile contemporane atesta ca aproximativ după patruzeci de ani a manifestat o senzualitate exacerbata, moștenita probabil de la ambii părinți: -frenezia de la Anna Boleyn si cruzimea de la Henric al VIII-lea. A avut toata viata numeroși curtezani, dar nu se știe cați dintre aceștia i-au fost cu adevărat amanți. Unul dintre aceștia, despre care se spune ca i-ar fi fost si partener, a fost contele de Essex, care avea douăzeci de ani pe când ea trecuse de șaizeci!

După multe cercetări si dezbateri doctorii au ajuns la concluzia ca Elisabeta a avut o personalitate ciclotimica si ca a suferit de o psihoza maniaco-depresiva.


Christina- enigmatica regina a Suediei

In șirul lung de capete încoronate care s-au perindat din cele mai vechi timpuri in istorie se detașează o figura insolita: este vorba de regina Christina a Suediei.

Atitudinea ei de regina, investita cu răspunderi mari, care apăsau greu pe umerii săi fragili de tânăra femeie, se remarca printr-o serie de fapte, de contradicții si enigme, unele reale, altele probabil născocite.

De mica, se anunțase ca un copil precoce, mai apoi s-a dovedit însetata de cunoaștere, detașându-se net de cei din jurul sau; a refuzat cu îndârjire sa se mărite si in final a abdicat de la putere.
Christina a fost fiica lui Gustav al II-lea Adolf care a fost o figura reprezentativa in istoria Suediei si chiar a Europei. Si-a petrecut mai aproape toata viata in tabere militare purtând o serie de războaie lungi ce urmăreau centralizarea statului.

Firul vieții lui Gustav Adolf s-a curmat brusc la vârsta de numai treizeci si opt de ani, fiind ucis in lupta de la Lutzen. A lăsat in urma sa amintirea unui genial comandant militar, o tara săraca din cauza războaielor si ca succesor la tron o fata: Christina-Augusta. Împlinise abia sase ani când si-a început meteorica-i domnie. Așa cum se obișnuia, pana la majorat, răspunderea conducerii a fost încredințata unui consiliu de regenta desemnat de cinci mari demnitari, printre care se număra si Axel Oxenstiern, un bărbat capabil si viteaz, ce se va face remarcat prin calitățile sale cu totul ieșite din comun.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.