Lucrul cu fringhia de alpinism

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Dupa matisare se aplica nodul de supralegatura (fig. 21). Capetele fringhiilor confectionate din perlon sau relon se ard la flacara, pina cind firele respective se topesc.Pentru a usura manevrarea fringhiei, locul care reprezinta jumatatea lungimii acesteia se marcheaza printr-un fir subtire colorat. Marcarea nu se face cu cerneala sau cu vopsea, intrucit acestea altereaza firele.

S[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lucrul cu fringhia de alpinism

Dupa matisare se aplica nodul de supralegatura (fig. 21). Capetele fringhiilor confectionate din perlon sau relon se ard la flacara, pina cind firele respective se topesc.Pentru a usura manevrarea fringhiei, locul care reprezinta jumatatea lungimii acesteia se marcheaza printr-un fir subtire colorat. Marcarea nu se face cu cerneala sau cu vopsea, intrucit acestea altereaza firele.

Stringerea fringhiei de alpinism (fig. 22 a, b) se face avindu-se in vedere ca ea sa se poata purta usor si sa se poata desface fara sa se incurce. Stringerea in ochiuri de forma unui opt nu este indicata, deoarece acest sistem favorizeaza ruperea fibrelor. Cel mai practic mod de a stringe fringhia.este acela "in coroana" si anume: fringhia se infasoara pe picior (fig. 23) in bucle, iar capetele (unul sau amindoua) se string peste aceste bucle, infasurindu-se in citeva spirale.

Fig. 22. Sisteme de strangere a fringhiei de alpinism: a - fringhia pentru funcular b -- fringhia pentru escaladare.Fig. 23. Stringerea fringhiei "in coroana".Fringhia trebuie sa fie verificata inainte de a se pleca intr-un traseu. Pentru aceasta trebuie sa se controleze daca toroanele sint intregi si daca nu prezinta ciupituri; printr-o usoara destronare din 50 in 50 cm se cerceteaza daca nu cumva in interiorul toroanelor exista mucegai. Cind intre fibre sau intre toroane a patruns pamint sau nisip, fringhia se spala usor cu peria, eliminindu-se astfel particulele straine. Apoi ea se usuca departe de sursele de caldura.

2. Noduri si legaturi
Nodurile de legatura. Sub aceasta denumire sint cunoscute buclele de fringhie cu ajutorul carora alpinistii se leaga in fringhie sau leaga intre ele doua fringhii. Buclele trebuie sa fie trecute intotdeauna in jurul pieptului, pe sub brate. Numai in escaladele la fringhie dubla se face exceptie prin legarea fringhiei in jurul taliei. In felul acesta alpinistul care eventual cade nu risca sa basculeze cu capul in jos sau sa-si fractureze coastele (centrul de greutate nu se deplaseaza in portiunea superioara a corpului).

Este foarte importanta indeminarea de a executa nodul potrivit, deoarece acesta nu poate fi facut oricum, ci trebuie sa indeplineasca anumite cerinte, printre care enumeram:
-- sa fie simplu, pentru a se putea face si desface cu usurinta, chiar pe intuneric sau cind fringhia este prea strinsa, uda sau inghetata. Nodul executat necorespunzator se poate desface singur sau poate aluneca sub sarcina si sugruma, spre exemplu daca este vorba de nodul legat peste mijloc;
-- sa posede chiar o elasticitate proprie si sa nu supuna firul de fringhie la anumite incovoieri sau la rasuciri periculoase;
-- sa nu jeneze respiratia.

Pozitia nodului -- de dreapta sau de stinga -- nu are o importanta prea mare, totusi este mai bine ca nodul sa se gaseasca in partea opusa stincii (se evita frecarea de stinca si in felul acesta desfacerea lui).
Se stie ca partea slaba a unei fringhii este la noduri. Instructorii trebuie sa insiste asupra executarii corecte a nodurilor. Nodurile complicate, executate cu multa fantezie si consum de fringhie, servesc de foarte multe ori mai putin decit un nod simplu, dar bine facut.

In concluzie, nodurile vor trebui sa indeplineasca anumite conditii, in functie de intrebuintarea lor; astfel, unele vor trebui sa se desfaca usor, altele sa nu ingaduie stringerea ochiului format sau sa se stringa cu atit mai mult, cu cit tractiunea asupra lor este mai mare. Intotdeauna este necesar sa se foloseasca nodurile care convin scopului.
La instructia alpina se folosesc mai multe feluri de noduri. Acestea se pot grupa in patru categorii [1]: noduri cu intretaierea capetelor celor doua fringhii; noduri de ancorare; noduri la jumatatea fringhiei; noduri speciale.

a) Din prima categorie fac parte nodul drept si nodul dublu:
-- nodul drept (fig. 24 a) este folosit pentru legarea a doua capete de fringhii egale in diametru. Fiecare capat al fringhiei se asigura cu un nod;
-- nodul dublu (fig. 24 b) este utilizat pentru legarea a doua capete de fringhii care nu sint egale in diametru.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.