Lucrari practice la bazele stiintei solului

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.55

nivel: Facultate

Solul s-a format si se formeaza in continuare la suprafata uscatului. Invelisul solid cel mai extrem al Pamantului este alcatuit din minerale si roci si poarta denumirea de scoarta terestra.
Partea superioara a Pamantului este intalnita sub denumirea de litosfera.

Initial, litosfera a fost alcatuita numai din minerale si roci primare, rezultate din consolidarea magmei compa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lucrari practice la bazele stiintei solului

Solul s-a format si se formeaza in continuare la suprafata uscatului. Invelisul solid cel mai extrem al Pamantului este alcatuit din minerale si roci si poarta denumirea de scoarta terestra.
Partea superioara a Pamantului este intalnita sub denumirea de litosfera.

Initial, litosfera a fost alcatuita numai din minerale si roci primare, rezultate din consolidarea magmei compacte, iar suprafata uscatului avea un aspect stancos, masiv, intalnit in prezent numai in masivele din zonele muntoase.

Plantele, pentru crestere au nevoie de un mediu care sa permita dezvoltarea radacinilor, asigurarea cu substante nutritive, cu apa, etc. Scoarta initiala nu putea sa asigure astfel de conditii deoarece nu era afanata. Cu toate ca substantele nutritive se gaseau in scoarta terestra in cantitati suficiente, acestea nu se gaseau totusi intr-o forma usor accesibila plantelor.

In decursul timpului, sub actiunea agentilor hidrosferei, atmosferei, mai tarziu si a biosferei, partea superioara a scoartei terestre, adica mineralele si rocile primare au fost supuse unor procese de dezagregare (maruntire) si alterare (modificare chimica).

Efectele cele mai importante ale acestor procese constau in transformarea rocilor primare compacte in roci secundare afanate, alcatuite din particule de nisip, praf, argila care lasa intre ele o retea de spatii sau pori.

Dezagregarea si alterarea, transportul si depunerea produselor rezultate au dus la formarea de compusi si roci noi, la modelarea scoartei, la deplasarea materialului din partile inalte in cele joase, la diferentiere reliefului.

Apa din precipitatii, ajunsa la suprafata scoartei, alcatuita din roci masive, compacte, nu patrunde decat prin fisuri si crapaturi, deci nu se poate inmagazina. De asemenea, prin roca masiva nu patrunde sau patrunde o cantitate mica de aer. Deci, o astfel de roca nu are deloc sau contine foarte putin aer.

Apa din precipitatii, ajunsa la suprafata scoartei alcatuita din roci afanate, patrunde si este retinuta in pori, formand in acest fel rezerve pentru plante. De asemenea, roca afanata contine in pori si aer, asigurand si din acest punct de vedere conditii pentru cresterea si dezvoltarea plantelor.

Rocile primare nu contin nici substante de nutritie in forme simple, accesibile plantelor. Rocile dezagregate si alterate au in alcatuirea lor si diferite saruri, formate pe seama mineralelor primare, deci pot asigura intr-o oarecare masura si unele substante nutritive pentru plante.

In urma proceselor de dezagregare si alterare se creeaza, in parte superioara a scoartei terestre conditii minime de apa, aer si substante nutritive, care permit instalarea plantelor si a microorganismelor.
Prin fotosinteza, plantele transforma substantele minerale, care sunt solubile si deci supuse spalarii in adancime, in substante organice ce alcatuiesc corpul lor.

Dupa parcurgerea ciclului vital, resturile organice respective, sub actiunea microorganismelor, sunt, in parte, descompuse in substante minerale, o parte fiind folosita de plantele urmatoare, iar o alta fiind transformata in humus, component organic specific solului.
Acest proces, denumit bioacumulare, repetandu-se an de an, in partea superioara a scoartei terestre are loc o retinere si chiar o acumulare de substante nutritive, sub forma de humus.

Datorita dezagregarii, alterarii si bioacumularii, procese care continua si dupa instalarea plantelor si bioorganismelor, precum si ca urmare a migrarii produselor rezultate din aceste produse, partea superioara a scoartei terestre sufera profunde modificari fizice, chimice si biologice, transformandu-se in sol, care este un corp natural cu alcatuire si insusiri proprii. Privit sub aspect fizic, solul poate fi definit ca un sistem polifazic deoarece in alcatuirea lui sunt reprezentate cele trei faza principale: solida, lichida si gazoasa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.