Lucrarea stiintifica pe tema - Cele mai ecologiste 10 tari ale lumii

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.45

nivel: Gimnaziu

Cu timpul, in a doua jumatate a sec. XX prin constientizarea importanta conditiilor de mediu, semnificatia termenului ecologie s-a largit peste sensul restrans din domeniul biologiei, devenind si un sinonim pentru ideea de protectie a mediului inconjurator. Totodata, se leaga strans de ecologie domeniul promovarii unei economii ecologizate, unde principiile ecologice devin si principii fundamental[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lucrarea stiintifica pe tema - Cele mai ecologiste 10 tari ale lumii

Cu timpul, in a doua jumatate a sec. XX prin constientizarea importanta conditiilor de mediu, semnificatia termenului ecologie s-a largit peste sensul restrans din domeniul biologiei, devenind si un sinonim pentru ideea de protectie a mediului inconjurator. Totodata, se leaga strans de ecologie domeniul promovarii unei economii ecologizate, unde principiile ecologice devin si principii fundamentale in dezvoltare.

Ecologia are un rol extrem de important in viata oamenilor, studiind si relatind toate probleme cu care se confrunta planeta noastra si intreaga omenire. Stiinta data are menirea de ne informa si de a ne deschide ochii, invatindu-ne sa pastram si sa avem grija de natura. Ea este stris leagata cu foarte multe alte stiinte, in special cu biologia si geografia, dar influentind mult economia globala. Cred ca aceasta stiinta este sora Naturii si a Terrei, deoarece vine sa le protejeze si sa le apere de factorul antropic, adica omul.

Cuvintul "ecologie" eu pot sa-l asociez cu cuvinte ca: famile, casa, planeta, Univers s.a, deoarece de ecologie toate aceste depind si sunt strins legate. Poate si cel mai banal lucru care exista depinde intr-un fel sau altul de ecologie, de natura.

Indicele Performantelor Ecologiste din 2010, care analizeaza, din punct de vedere ecologist, 163 de tari, pe baza a 25 de indicatori de performanta ce vizeaza atat sanatatea publica in raport cu mediul, cat si vitalitatea ecosistemelor, a fost facut public si merita analizat in detaliu - atat de natiunile aspirante la succese ecologice, cat si de turistii constienti de importanta sanatatii naturii.

Primele zece tari selectate in urma riguroaselor analize sunt cele care poseda "cele mai virgine" medii, cele mai curate ape, cea mai mare biodiversitate, precum si unele dintre cele mai eficiente sisteme de transport public si sanatate. Indicele Performantelor Ecologiste (EPI) a fost stabilit de specialisti ai Universitatii Yale, din SUA. Dupa un anumit punctaj s-a realizat clasamentul celor 10.

Columbia sau Republica Columbia, e situata in partea de nord-vest a Americii de Sud, invecinandu-se cu Venezuela si Brazilia la est, Ecuator si Peru la sud, Oceanul Pacific la vest, Panama la nord-vest si Marea Caraibelor la nord. Dupa suprafata, e a 26-a tara din lume si a 4-a din America de Sud, dupa Brazilia, Argentina si Peru.

Columbia e incadrata de Oceanul Pacific in vest si de Marea Caraibelor in nord si cuprinde doua mari forme de relief: Muntii Anzi ce insotesc cimpiile litorale si Marea Cimpie Orientala strabatuta de afluentii Amazonului si ai Orinocoului.

Muntele Sierra Nevada de Santa Maria ajunge la inaltimea de 5700 de metri, iar Marea Cimpie Orientala e acoperita cu paduri ecuatoriale si savane.Capitala statului se afla la Bogota, situata in Muntii Anzi, la o inaltime de 2598 m. Cea mai veche parte a orasului o reprezinta Zona Centrala, principala atractie a orasului.

Orasul este unul al contrastelor, zgarie-norii amestecindu-se cu cladirile coloniale, iar comunitatile de bogati cu suburbiile sarace.
Dupa decenii de crestere stabila a PIB, Columbia a intrat in recesiune in 1999, refacerea a fost indelungata si dureroasa. Columbia se confrunta cu o cerere interna si externa redusa, si conflicte armate interne serioase.

Desi statele europene domina lista EPI, Columbia, una dintre putinele tari ale Americilor cuprinse in clasament dat, dovedindu-se suficient de "verde" incat sa se numere printre elite. Natiunea sud-americana a inregistrat progrese importante in ultimii ani si nu mai reprezinta o locatie periculoasa, nici pentru rezidenti si nici pentru turisti. Se crede despre Columbia ca ar gazdui 10% dintre speciile de vietuitoare ale lumii.

Recent, cercetatorii au descoperit ca tara ar putea fi caminul a 10 noi specii de amfibieni, intre care broasca de ploaie cu picioare portocalii si broscuta-de-sticla, cu piele transparenta. Constient de aceste avantaje, guvernul columbian a facut eforturi sustinute pentru a-si transforma tara intr-una prietenoasa cu mediul.

Pentru a izbuti aceasta sarcina, numeroase parcuri nationale au fost infiintate, unul dintre cele mai notabile fiind Sanctuarul Floral Medicinal Orito Igni-And. Constructorii din Columbia au inceput sa renunte la otel si sa foloseasca, in schimb, bambus, despre care spun ca este la fel de durabil si de potrivit pentru structurile cladirilor. Chiar si moda vestimentara devine eco in Columbia: designerul Maria Nubia Ayala a creat o line de imbracaminte folosind Frunze si flori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.