Lucian blaga - eu nu strivesc corola de minuni a lumii 2

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.07

nivel: Gimnaziu

     Am vazut ca poezia lui Lucian Blaga nu poate fi perceputa fara a cunoaste conceptele filozofice ale filozofului Blaga.

      Punctele de contact dintre cele doua domenii apar nu atāt ca rezultat al unei circulatii de idei dintr-un plan īntr-altul, cīt mai degraba ca manifestari independente ale aceluiasi mod de a īntelege universul.

      Ilustrativa in acest sen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lucian blaga - eu nu strivesc corola de minuni a lumii 2

     Am vazut ca poezia lui Lucian Blaga nu poate fi perceputa fara a cunoaste conceptele filozofice ale filozofului Blaga.

      Punctele de contact dintre cele doua domenii apar nu atāt ca rezultat al unei circulatii de idei dintr-un plan īntr-altul, cīt mai degraba ca manifestari independente ale aceluiasi mod de a īntelege universul.

      Ilustrativa in acest sens este poezia Eu nu strivesc corola de minuni a lumii cu care se deschide volumul de debut "Poemele luminii" din 1919. Aceasta poezie este "Testamentul" lui Blaga. Ideile ei, desprinse dintr-o suita de reprezentari poetice, sunt īn linii mari, aceleasi cu ideile enuntate teoretic si sistematic īn "Cunoasterea luciferica" din 1933, volum integrat ulterior īn "Trilogia cunoasterii".

      Blaga sugereaza, īn ambele situatii, dar cu mijloace diferite, aceeasi deosebire dintre gāndirea logica sau paradisiaca si cea poetica sau luciferica. Īn trilogia "Trilogia cunoasterii" vorbeste de o "dualitate" a cunoasterii. Cunoasterea poetica este o "cunoastere luciferica" si are drept scop potentarea misterelor.

      Blaga nu-si mai pune īntrebari legate de marile probleme ale universului nu mai īncearca cautari precum Arghezi īn Psalmii sai ci ajunge la concluzia ca filozofii nu pot patrunde secretele lumii si de aici pozitia sa: "Eu īnsa ma bucur ca nu stiu si nu pot sa stiu ce sunt eu si lucrurile din jurul meu, caci numai asa pot sa proiectez īn misterul lumii un īnteles, un rost, si valori, care izvorasc din cele mai intime necesitati ale vietii si duhului meu. Omul trebuie sa fie creator, - de aceea renunt cu bucurie la cunoasterea absolutului".

      Structura poeziei: Poezia apare ca o scurta confesiune īn care Blaga vorbeste de atitudinea lui fata de tainele universale, optānd cu fermitate nu pentru cunoasterea lor pe cale rationala, ci pentru potentarea lor prin contemplarea nemijlocita a formelor concrete sub care se īnfatiseaza. Conduita aceasta reliefeaza nu atāt opozitia filozofica īntre rationalism si irationalism, cāt o diferenta īntre gāndirea rationala si gāndirea poetica, aceasta din urma creatore de metafore, adica de imagini īn care se intuieste simultan existenta a doua planuri diferite īn ordinea lucrurilor, unul concret si altul abstract. Textul nu este conceptual, ci poetic. Blaga nu īnsira un numar de rationamente, ci de metafore. Marturisirea lui se organizeaza īn jurul unor opozitii mereu amplificate: eu - altii; lumina mea - lumina altora; corola de minuni a lumii - flori, ochi, buze ori morminte. Toti termenii au un sens figurat: pronumele personal eu-de astfel, cuvāntul cheie al poeziei, prin repetitia lui obsedanta - semnifica pe poet, lumina mea semnifica gāndirea poetica, lumina altora-gāndirea logica, corola de minuni - misterele universale, flori, oclui, buze, morminte - īnfatisarile concrete ale misterelor.

      Structura antitetica marcata prin termenii principali este adāncita prin distributia verbelor. Īn propozitiile īn care subiectul este "eu" verbele predicate sunt: nu strivesc, nu ucid, nu ingrum ci sporesc, īmbogatesc, iubesc. Pentru lumina altora exista un singur verb predicativ: Sugruma, dar prin asociatii subīntelese i se pot atasa si altele: striveste, ucide, nu sporeste, nu īmbogateste, nu iubeste.

      Este evident ca actiunile exprimate de verbe reprezinta expresia metaforica a efectelor cunoasterii asupra spatiilor necunoscute. Cunoasterea logica "reduce numeric misterele" prin "determinarea lor conceptuala " le sugruma vraja, adica farmecul concret, individual, prin abstractizare. Cunoasterea poetica, dimpotriva conserva fiorul concret al necunoscutului, ba chiar īl sporeste, proiectānd "īn misterele lumii un īnteles, un rost si valori" noi, care apartin poeziei.

      Pornind de la premisa ca termenul "eu" e cheia de īntelegere a ideii poetice, tot textul poate fi redus la doua propozitii: "eu nu strivesc corola de minuni a lumii / caci eu iubesc si ochi si flori si buze si morminte".

      Atitudinea de protejare a misterelor este explicata prin iubire, care la Blaga nu are doar o functie sentimentala, ci este un instrument al cunoasterii, o cale de patrundere īn misterele lumii.

      Poezia, si aceasta este problema fundamentala pe care ne-o releva Blaga, īnseamna intuirea īn concret, īn particular, a universalului.

      Apare evident ca Eu nu strivesc corola de minuni a lumii se constituie ca o arta poetica, ca act de marturisire a unui crez artistic si a unei conduite filozofice, ceea ce explica si orgolioasa ei asezare īn fruntea īntregii creatii poetice a lui L. Blaga.

      E. Lovinescu īl considera: "unul din cei mai originali creatori de imagini ai literaturii noastre".

      L. Blaga foloseste versul liber. Exista doar un ritm interior īn functie de gāndirea abrupta, sacadata a poetului. Este uimitoarea capacitatea poetului de a-si plasticiza ideile, de a-si transmite abstractiile īn forme concrete, ceea ce dovedeste o remarcabila forta de materializare: eu, cu lumina mea sporesc a lumii taina / īntocmai cum cu razele ei luna / nu micsoreaza, ci tremuratoare / mareste si mai tare tema noptii (comparatie).

      Īl putem apropia apoi de Eminescu prin capacitatea de a pune un plan filozofic secundar īn reprezentarile sale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.