Lucian Blaga 1895-1961

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Lucian Blaga
"Se poate, totusi, vorbi si de o reala inventie de mituri proprii in poezia lui Lucian Blaga? Raspunsul este pozitiv daca ne gandim la o forma de gandire mitica, manifestandu-se atat in scenarii mitice, cat in comportamente specifice, adica actualizand tocmai ceea ce ganditorul numea 'latentele mitice' ale unui obiect empiric sau fiinta individuala."Stefan Augustin Doinas, Lect[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lucian Blaga 1895-1961

Lucian Blaga
"Se poate, totusi, vorbi si de o reala inventie de mituri proprii in poezia lui Lucian Blaga? Raspunsul este pozitiv daca ne gandim la o forma de gandire mitica, manifestandu-se atat in scenarii mitice, cat in comportamente specifice, adica actualizand tocmai ceea ce ganditorul numea 'latentele mitice' ale unui obiect empiric sau fiinta individuala."Stefan Augustin Doinas, Lectura poeziei. CR, Bucuresti, 1980

"Lucian Blaga este poate cel mai original creator de imagini pe care l-a cunoscut literatura romana pana acum: imagini neasteptate si profund poetice. Pentru a reda impresia linistei, el cel dintai a auzit zgomotul razelor de luna batand in geamuri. Imaginea nu este unul din elementele poeziei lui Lucian Blaga, ci pare poezia lui insasi. Din poezia lui Blaga reiese o bucurie de a trai, un optimism, nu conceptual, ci pur senzorial; senzatia proaspata intretine multumirea vietii. Gasim deci in poet si o unitate sufleteasca si o oarecare atitudine."

Eugen Lovinescu, "Critica si literatura IV", Zburatorul literar. I, 22, 11 febr., 1922
"Poeziile lui Blaga sunt bucati de suflet, prinse sincer in fiecare clipa si redate de o superioara muzicalitate in versuri care, frante cum sunt, se mladie impreuna cu miscarile sufletesti insesi. Aceasta forma elastica permite a se reda si cele mai delicate nuante ale cugetarii si cele mai fine acte ale simtirii. E si filozofie inauntru, o melancolica, dar nu deprimanta filozofie, care leaga impreuna toate aspectele dinafara ale naturii si, inauntru, toate miscarile prin care si noi ii raspundem."

Nicolae Iorga, "Randuri pentru un tanar", in Neamul romanesc. 1 mai, 1919
Personalitate marcanta a culturii interbelice, Lucian Blaga, filosof, scriitor, profesor universitar, va marca perioada respectiva prin elemente de originalitate compatibile cu inscrierea in universalitate. S-a nascut la 9 mai 1895 la Lancram (Alba), sat ce poarta "in nume sunetele lacrimei". Copilaria i-a stat, dupa cum marturiseste el insusi, "sub semnul unei fabuloase absente a cuvantului", viitorul poet - care se va autodefini mai tarziu "mut ca o lebada" - neputand sa vorbeasca pana la varsta de patru ani.

Primele clase le face la Sebes (1902-1906), urmeaza Liceul "Andrei Saguna" din Brasov (1906-1914), unde era profesor ruda sa; Iosif Blaga, autorul primului tratat romanesc de Teoria dramei. In anul izbucnirii primului razboi mondial isi incepe studiile de teologie la Sibiu. Intre 1917 si 1920 frecventeaza cursurile Universitatii din Viena, unde studiaza filozofia obtinand si doctoratul.

Revenit in Romania reintregita se daruieste cauzei presei romanesti in Transilvania, fiind redactor la revistele "Cultura" din Cluj si "Banatul" din Lugoj.In 1926 intra in diplomatie ocupand succesiv posturi la legatiile tarii noastre din Varsovia, Praga, Lisabona, Berna si Viena. Este ales membru al Academiei Romane, rostind in 1937 discursul de receptie intitulat Elogiul satului romanesc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.