Lucian Blaga - tema si viziunea despre lume

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.97

nivel: Liceu

Titlul, alcatuit dintr-o propozitie dezvoltata, este o metafora revelatorie si subliniaza caracterul de arta poetica al poemului, accentuand pozitia lui eu confesiv. Aspectul negativ al verbului - predicat sugereaza o luare de pozitie polemica in raport cu alte puncte de vedere: nu strivesc. Ultima parte a titlului, alcatuita, la nivel sintactic, dintr-un complement direct care expliciteaza sensur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lucian Blaga - tema si viziunea despre lume

Titlul, alcatuit dintr-o propozitie dezvoltata, este o metafora revelatorie si subliniaza caracterul de arta poetica al poemului, accentuand pozitia lui eu confesiv. Aspectul negativ al verbului - predicat sugereaza o luare de pozitie polemica in raport cu alte puncte de vedere: nu strivesc. Ultima parte a titlului, alcatuita, la nivel sintactic, dintr-un complement direct care expliciteaza sensurile verbului, insotit de determinanti substantivali creeaza deschiderea spre sensurile metaforice ale textului: "corola de minuni a lumii" este o metafora pentru tainele universului, atitudinea eului liric fiind, vadit, una de protejare a misterelor, de potentare a sensurilor.

Artele poetice clasice cuprind de obicei invataturi poetice, in care poezia este privita din exterior, cu ignorarea, de cele mai multe ori, a eului artistului. Eul blagian devine o ipostaza interiorizata, adresandu-se doar si iesi, intr-o confesiune discreta, privindu-se pe sine "doar in raport cu lumea" care nu este reala, ci lumea imaginara, univers interior, construit din aspiratiile cele mai profunde ale fiintei. Eul trait ( adica acela care se manifesta prin afecte, impulsuri, atitudini) se adreseaza lumii simtite, si, totodata, unei lumi in sens filosofic, adica unui real negat in exterioritatea sa pentru a fi recreat sub forma de imagine exaltata in concept ( "corola de minuni a lumii" ).

Accentul nu cade pe textul care va ramane, pe cuvant, ci pe participarea subiectiva la tainele universului. Poezia nu mai este inteleasa ca rezultat finit, ca opera, ci mai ales ca descarcare spontana de energii interioare, de emotii care trebuie traite chiar in procesul lor de constituire. Cuvintele, imaginile poetice, alcatuiesc doar un grafic, o transcriere a energiilor afective, care depasesc granitele prozodice specifice poeziei traditionale.

Crezul poetic nu mai apare ca o problema de situare fata de propria arta, fata de mestesugul artistic si uneltele specifice acestui mestesug, ci ca o situare fata de obiectul sau, care este lumea in sens larg si "cuvantul" in sens restrictiv. Din intentia eului liric de a nu "strivi", a nu "ucide", a nu "sugruma" si a nu "lumina" necrutator, ci de a pastra o atitudine de reculegere si infiorare discreta izvorata din iubire, se nasc atributele lumii, care devine astfel o "corola de minuni", o uriasa floare cu neasemuite petale palpitand de taine, metafora ce se amplifica treptat, potentand ideea de "mister" prin elemente ca:

"taine", "vraja nepatrunsului ascuns", "adancimi de intuneric", "intunecata zare", "largi fiori de sfant mister", "taina noptii". Tot efortul creator se subordoneaza finalitatii de a aduce "cuvintele din starea lor naturala in starea de gratie", pentru ca, prin cuvant, creatorul blagian are acces la tainele universului.Textul este organizat in jurul unei relatii de opozitie eu-altii. Simbol
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.