Lucian Blaga - Mesterul Manole

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.39

nivel: Liceu

,,Mesterul Manole" este o drama de idei de factura expre­sionista, inspirata din cunoscutul mit al jertfei pentru creatie.

Tema dramei este destinul creatorului macinat de patima creatiei. in lumina curentului expresionist, Manole nu-si poate elibera ,,elanul vital" decat prin implinirea misiunii sale de Zamislitor.

Drama este o specie a genului dramatic, scrisa i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lucian Blaga - Mesterul Manole

,,Mesterul Manole" este o drama de idei de factura expre­sionista, inspirata din cunoscutul mit al jertfei pentru creatie.

Tema dramei este destinul creatorului macinat de patima creatiei. in lumina curentului expresionist, Manole nu-si poate elibera ,,elanul vital" decat prin implinirea misiunii sale de Zamislitor.

Drama este o specie a genului dramatic, scrisa in proza sau in versuri si care oglindeste. intr-un conflict puternic, datele contradictorii ale realitatii. Deznodamantul dramei este grav. iar personajele sunt puternic individualizate.
,,Mesterul Manole", de Lucian Blaga, se incadreaza in spe­cia mentionata prin mai multe caracteristici:

Structura specifica textului dramatic, fiind alcatuita din acte (cinci acte) si scene (subdiviziuni ale unui act, marcate prin intrarea sau iesirea unui personaj).
Modul de expunere dominant este dialogul (care se reali­zeaza prin schimbul de replici dintre personaje).

Fiecare act este precedat de indicatii scenice (didascalii), episoade epice in care se aude ,,vocea" autorului.

Exista o intriga (dorinta voievodului de a cladi intr-un loc nefast) si un conflict dramatic acut (exterior, dar mai ales, interior). Specificitatea lui consta in faptul ca, pe langa conflictul Vbda-Manole, Voda-zidari si zidari-Manole, exista o contra­dictie mult mai puternica: lupta Mesterului impotriva ,,pute­rilor" subpamantene care refuza biserica. De aici, se naste conflictul interior care ii confera lucrarii caracterul de drama de idei.

Universul operei Actul I

Actiunea dramei, plasata ,,pe Arges in jos" in timpul mitic romanesc, nu mai incepe prin cautarea locului (ca in balada ,,Monastirea Argesului"), ci la sapte ani dupa aceasta, intr-o noapte tarzie.

In camara lui de lucru, printre lumanari aprinse, Mesterul sta la masa ,, aplecat peste pergamente si planuri", refacand, chinuit, niste calcule de mult facute.
Cu el se afla doi oameni: staretul Bogumil si Gaman - per­sonaj ciudat ,,ca de poveste", care doarme intr-un colt pe podea.

Deznadajduit pentru ca ,,socotelile sunt bune, dar zidurile se tot surpa", Manole ii cere ajutorul staretului.

Fiecare dintre cei doi apartine insa de alta religie, fapt pen­tru care nu pot gasi o solutie comuna; cu toate ca Bogumil mai vorbise despre infaptuirea unei jertfe, acest sfat este pen­tru Manole ,, mai presus de fire", imposibil de aplicat.
Crestin fiind, Manole nu poate accepta aceasta idee, uciderea unui om fiind interzisa de una dintre cele ,,zece po­runci": ,,A fost sapat in piatra: Sa nu ucizi. Si alt fulger de atunci n-a mai cazut sa stearga poruncile".

Bogumil este adeptul unei erezii crestine in doctrina careia apare dualismul divin-demonic, convietuirea in vesnicie a ,,bunului Dumnezeu" cu ,,crancenul Satanail".
in aceasta lumina, daca sufletul ii apartine divinului, iar trupul ii apartine pacatului, jertfa este eliberatoare: ,,Sufletul iese din trupul harazit viermilor albi si parosi si intra invinga­tor in trupul bisericii, harazit vesniciei. Pentru suflet e un castig, Manole, fa-ti cruce larga si picura-ti pe inima ceara aceasta topita: numai jertfa cea mare poate sa ajute!".

Ca si in balada, locul pe care 1-a ales Voda este nefast, oamenii din imprejurimi spunand ca zidurile s-ar prabusi ,,fiindca le clatina strigoi nelinistiti".

De altfel, intreg tinutul se afla sub o zodie ,,nebuna": copi­ii nu mai cresc, femeile nu mai pot alapta, iar pe apele umflate ale Argesului plutesc o mie de sicrie cu mortii lor cu tot.

Aceste imagini puternice, prin care se sugereaza prezenta stihiilor1 ascunse, constituie un element al expresionismului.

Bogumil crede ca toate acestea, ca si daramarea zidurilor se datoreaza ,,puterilor".
Senzatia prezentei acestora o are si Gaman care, trezit din somnul lui de plumb, evoca imaginile de apocalips provocate de ,,puteri fara noima ", ,,puteri fara grai", ,, necuratele ".

Ca si in balada, apare ideea ca noul edificiu nu se va putea ridica decat printr-un transfer de viata: ,,Sufletul unui om cladit in zid (spune Bogumil) ar tine laolalta incheieturile lacasului pana-n veacul veacului".

Cuvintele staretului adancesc prapastia dintre Manole-cre-atorul si Manole-omul; ultimul considera ca pentru ,,o isprava atat de intunecata" ar fi trebuit sa cladeasca mai putine altare, sau sa fi fost, macar un an, calau la curtea domneasca.

La modul expresionist. Mesterul trece prin trairi puternice, dramatice: ii este dor de biserica, isi ,,aude" pasii sub boltile ei, ii ,,asculta" clopotele in inchipuire.
Zbuciumul lui Manole devine si mai puternic dupa sosirea Mirei, sotia lui.

Tanara femeie glumeste si se joaca, dar cuvintele ei au sen­suri adanci, rau-prevestitoare: ,,... dar s-ar putea intampla intr-o zi - pe ea s-o numesti Mira, iar pe mine - biserica ta " (sugestie a contopirii dintre cele doua iubiri ale Mesterului).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.