Lucian Blaga - Izvorul noptii

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.38

nivel: Gimnaziu

Intrat în viață la 9 mai 1895, în satul Lancrăm, din județul Alba, Lucian Blaga va porni în “Marea trecere”, la 6 mai 1961, fiind înmormântat tot în ziua de 9 mai, în cimitirul din Lancrăm, lângă Sebeș, rămânând definitiv în comuniune cu spațiul pe care l-a iubit și despre care va mărturisi în poezia “9 mai 1895”: “Sat al meu, ce porți în nume / sunetele lacrimei, / l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lucian Blaga - Izvorul noptii

Intrat în viață la 9 mai 1895, în satul Lancrăm, din județul Alba, Lucian Blaga va porni în “Marea trecere”, la 6 mai 1961, fiind înmormântat tot în ziua de 9 mai, în cimitirul din Lancrăm, lângă Sebeș, rămânând definitiv în comuniune cu spațiul pe care l-a iubit și despre care va mărturisi în poezia “9 mai 1895”: “Sat al meu, ce porți în nume / sunetele lacrimei, / la chiemări adânci de nume / în cea noapte te-am ales / ca prag de lume / și potecă patimei. // Spre tine cine m-a-ndrumat / din străfund de veac, / în tine cine m-a chiemat / fie binecuvântat / sat de lacrimi fără leac”.

Activitatea lui Blaga reprezintă domenii largi ale poeziei, ale filosofiei, ale dramaturgiei, ale esteticii, ale memorialisticii și ale prozei. Caracterizând personalitatea lui, Pompiliu Constantinescu avea să remarce faptul că în cultura română influențele “cugetării germane” aveau să-și găsească rezonanță deplină la Titu Maiorescu și la Lucian Blaga:

“Cu o aplicație mai restrânsă, dar cu o reală competență, domnul Blaga se poate spune că reprezintă un al doilea moment intens de influență a filosofiei germane în cultura noastră”.

Opera lirică este opera literară în care gândurile și sentimentele autorului sunt exprimate direct, într-un limbaj figurat. Modul de expunere specific este descrierea. Genul liric este subiectiv, deoarece autorul își aduce în prim-plan sentimentele și ideile.

În multe din poeziile sale, Lucian Blaga sugerează sentimentul dragostei. Printre acestea se numără și “Izvorul nopții”, în care poetul aduce un omagiu iubitei sale. În viziunea lui, dragostea este calea fundamentală de acces în misterele lumii, așa cum declară în “Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”. Metafora revelatoare în poezia “Izvorul nopții” este cea a ochilor negri ai iubitei, care sunt izvorul:

“Frumoaso,
ți-s ochii-așa de negri (…)
...………………………….
că ochii tăi, adâncii, sunt izvorul”

Tot în aceste versuri este prezentă și metafora “ochii (…) adâncii care semnifică adâncimea și puritatea sufletului iubitei lui Blaga. Poetul folosește și cuvinte în cazul vocativ, “frumoaso” și “lumina mea”, care au o putere expresivă foarte mare, ele devenind invocații.

Observăm, astfel, că poezia se deschide și se închide tot cu o invocație. Trăirea este potențată de “îmi pare”. Ochii iubitei devin simbolul central al poeziei. Ei reprezintă în context atât frumusețea fizică, cât și frumusețea sufletească, ochii fiind o oglindă a sufletului. În poezia lui Blaga natura se confundă cu iubita, spre deosebire de opera eminesciană, unde natura reprezintă doar un cadru natural din care fac parte cei doi îndrăgostiți. Între natură și iubită se stabilește o relație strânsă deoarece iubita primește trăsături ale naturii:

“îmi pare că ochii tăi, adâncii, sunt izvorul
din care tainic curge noaptea peste văi
și peste munți și peste șesuri,
acoperind pământul
c-o mare de-ntuneric.”

Astfel putem spune că întreaga natură se naște din ochii persoanei dragi. Spre finalul poeziei, Blaga o numește pe iubita sa “lumina mea”, acea lumină devenind o componentă specială și ea este resimțită ca o înviere și e cauza unui sentiment de armonie cu lumea. De asemenea, starea de iubire este resimțită cu invadarea sufletului de o lumină care e un strop din fluxul cosmic.

Pentru a evidenția cât mai adânc trăsăturile persoanei iubite, poetul folosește un puternic contrast: “mare de-ntuneric”, “lumina mea”, folosind astfel oximoronul.

Versurile sunt albe, ele neavând o rimă caracteristică, iar numărul de silabe este inegal, el fiind diferit la fiecare vers în parte.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.