Lucian Blaga - Gorunul

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.86

nivel: Facultate

Senzatia pe care acesta o traieste este de cufundare in liniste, in lumina, in departele care-l izoleaza de lume, in absolutul cu care comunica. Sugestiva in definirea atmosferei este metafora "limpezi departari", sugestie nu doar a izolarii de lume ci si a limpezimii, a luminii, a linistii coplesitoare.

Senzatia este traita de poet ca o ipoteza aberanta a simturilor. El traieste se[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lucian Blaga - Gorunul

Senzatia pe care acesta o traieste este de cufundare in liniste, in lumina, in departele care-l izoleaza de lume, in absolutul cu care comunica. Sugestiva in definirea atmosferei este metafora "limpezi departari", sugestie nu doar a izolarii de lume ci si a limpezimii, a luminii, a linistii coplesitoare.

Senzatia este traita de poet ca o ipoteza aberanta a simturilor. El traieste senzatia ca linistea coplesitoare invadeaza nu doar lumea exterioara, ci intreaga sa fiinta.Asistam de fapt la un transfer al senzatiilor din exterior in interior si invers. In departari, in pieptul unui turn, clopotul base asemeni unei inimi si prin venele poetului pare sa nu mai curga sange ci liniste. Raportul eu liric - realitate se defineste astfel ca unul de identificare "si-n zvonuri dulci imi pare/ Ca stropi de liniste imi curg prin vine, nu de sange".

Urmatoarea secventa a poeziei concretizeaza spatiul meditatieie poetice - un gorun din margine de codru. Imaginea dobandeste deosebita forta de sugestie prin asocierea metaforei marginii - granita demarcatoare intre doua lumi, a aproapelui si a departelui si, probabil, a vietii si a mortii. Metafora se regaseste de altfel si in poezia eminesciana "Mai am un singur dor", "La marginea marii".

Secventa se deschide printr-o invoctie retorica ce implica participarea afectiva intensa si introduce in acelasi timp motivul comunicarii om - natura ca sugestie a identificarii destinului omului si celui al gorunului.Din punct de vedere structural am putea distinge in cele doua secvente poetice ale poeziei existenta a doua sfere sematice: una a eului liric care graviteaza in jurul cuvantului "liniste", cea de-a doua, a gorunului, definind sensul devenirii sale.

Sfera sematica a cuvantului "liniste" se defineste treptat, de la imaginea stropilor de liniste ce invadeaza fiinta poetului, curgand prin vene, la cea a pacii care patrunde cu aripi moi, intr-o miscare lenta, insiduasa si pana la linistea pe care poetul o traieste intre scandurile sicriului. Este evident ca acest cuvand capteaza din context semnificatia mortii, percepute nu ca realitate, ci ca ipoteza. E un presentiment al mortii caracteristic lirici blagiene, conceptia rilteana, potrivit careia moartea s-ar naste chiar in interiorul vietii.

Atrag atentia in acest sens interogatia retorica ca si adverbe ca "poate ca", "pesemne". In fata acestei ipoteze, eul liric isi defineste atitudinea, amintind de seninatatea specifica ciobanului din "Miorita" in fata mortii. Este in atitudinea eului liric deopotriva senzati abandonarii fiintei poetului acestei stari de liniste care-l copleseste ("ma-nvinge"), dar si durere (verbul "zac") si, in acelasi timp, dragoste de viata. Sugestiva devine in relevarea acestei ultime idei imaginea frunzei jucause care dezmiarda.

Pe de alta parte, definind sfera sematica gorunului, autorul sugereaza ideea identificarii celor doua destine, cel a omului si cel a copacului riguros, sub semnul celeiasi ireversibile scurgeri a timpului. Implacabil, evolutia gorunului, sensul devenirii lui, se realizeaza spre moarte. In trunchiul riguros al copacului, in trupul sau - simbol al vietii - cresc scandurile si apoi sicriul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.