Lucian Blaga - Fisa biografica

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.87

nivel:

Vede lumina zilei la 9 mai 1895 la Lancam, judetul Alba. Se stinge din viata pe 6 mai 1961 la Cluj-Napoca de neoplasm vertebral si este inmormantat de ziua sa (9 mai) in satul natal.

VIATA SI ACTIVITATEA

Intre 1906 si 1914 studiaza la liceul ‘Andrei Saguna’ din Brasov. Este inscris pentru a nu fi inrolat in armata Austro-Ungara la Institutul Pedagogic-Teol[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lucian Blaga - Fisa biografica

Vede lumina zilei la 9 mai 1895 la Lancam, judetul Alba. Se stinge din viata pe 6 mai 1961 la Cluj-Napoca de neoplasm vertebral si este inmormantat de ziua sa (9 mai) in satul natal.

VIATA SI ACTIVITATEA

Intre 1906 si 1914 studiaza la liceul ‘Andrei Saguna’ din Brasov. Este inscris pentru a nu fi inrolat in armata Austro-Ungara la Institutul Pedagogic-Teologic din Sibiu pe care il absolveste ca Teolog. Invata la Facultatea de filozofie a Universitatii din Viena pe care o termina ca doctor in filozofie cu teza ‘Kultur und Erkenntnis’.

A colaborat la reviste si ziare ca: ‘Vointa’, ‘Patria’, ‘Cultura’ (revista scrisa in 4 limbi: romana, germana, franceza si maghiara), ‘Saeculum’, ‘Banatul’.
A avut o cariera diplomatica ampla fiind ambasador al Romaniei in Portugalia, fiind la legatiile romane la Varsovia, Praga, Berna. A fost subsecretar de stat la Ministerul de Externe.
A primit marele premiile ‘C. Hamangiu’ si ‘Aldamache’ al Academiei Romane si este ales membru activ al aceleiasi academii la numai 41 de anki.
A fost casatorit cu Cornelia Brediceanu si au avut o fata, Dorli.

OPERA

Dublul sau debut literar, ca poet cu ‘Poemele luminii’ si ca filozof cu ‘Pietre pentru templul meu’ are loc in 1919.
A SCRIS
Volume de versuri: ’Pasii profetului’, ‘In marea trecere’, ‘Lauda somnului’, ‘La cumpana apelor’, ‘La curtile dorului’, ‘Nebanuitele trepte’, ‘Poezii’.
Dramaturgie: ’Zamolxe, mister pagan’,’Daria’, ‘Fapta’, ‘Ivanca’, ‘Invierea’, ‘Mesterul Manole’, ‘Cruciada copiilor’, ‘Arca lui Noe’, ‘Anton Pann’.
Aforisme: ‘Pietre pentru templul meu’, ‘Discobolul’, ‘Elanul insulei’.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.