Luceafarul de Mihai Eminescu comentariu literar

1x punct

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

In prima varianta versificata, Eminescu a pastrat basmul ca atare, evitand doar finalul brutal si punandu-l pe zmeu sa rosteasca numai un blestem: "Un chin s-aveti: de-a nu muri deodata!" . in basm. Zmeul, care ceruse Creatorului sa fie dezlegat de nemurire, pentru dragostea pe care i-o purta fetei de imparat,, dar aceasta se indragosteste de un pamantean. Florin. intorcandu-se, Zmeul ii vede impr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Luceafarul de Mihai Eminescu comentariu literar

In prima varianta versificata, Eminescu a pastrat basmul ca atare, evitand doar finalul brutal si punandu-l pe zmeu sa rosteasca numai un blestem: "Un chin s-aveti: de-a nu muri deodata!" . in basm. Zmeul, care ceruse Creatorului sa fie dezlegat de nemurire, pentru dragostea pe care i-o purta fetei de imparat,, dar aceasta se indragosteste de un pamantean. Florin. intorcandu-se, Zmeul ii vede impreuna si, ca sa se razbune, pravaleste o stanca peste cei doi indragostiti.

in varianta versificata, Eminescu modifica razbunarea Zmeului, acesta capatand detasarea superioara specifica geniului, transformand-o intr-un blestem: "Fiti fericiti - cu glasu-i stins a spus -/ Atat de fericiti, cat viata toata/ Un chin s-aveti: de-a nu muri deodata".
Cea de a cincea varianta este cea definitiva 17417m1211r , cea mai frumoasa stilizare si cea mai bogata in simboluri: "in cadrul de basm se inalta expresia cea mai desavarsita a lirismului erotic si' filozofic al lui Eminescu", spunea Tudor Vianu.

Lectura poemului "Luceafarul" s-a facut la "Junimea" inainte de aparitia lui in "Almanahul Societatii Academice Social-Literare "Romania Juna" din Viena, in 1883. in acelasi an, poemul a fost reprodus in revista "Convorbiri literare" si in revista "Familia", iar la sfarsitul anului a aparut in prima editie de "Poezii", ingrijita de Titu Maiorescu.

"Luceafarul" este un poem filozofic, in care tema romantica a conditiei omului de geniu capata stralucire desavarsita. Eminescu insusi consemna pe marginea unui manuscris sursa de inspiratie a "Luceafarului" si definirea geniului in lume: " Aceasta este povestea. Iar inelesul alegoric ce i-am dat este ca, daca geniul nu cunoaste nici moarte si numele lui scapa de noaptea uitarii, pe de alta parte, aici, pe pamant nici e capabil de a ferici pe cineva, nici capabil de a fi fericit. El n-are moarte, dar n-are nici noroc."

Problema geniului este ilustrata de poet prin prisma filozofiei lui Schopenhauer, potrivit careia cunoasterea lumii este accesibila numai omului superior, singurul capabil sa depaseasca sfera subiectivitatii, sa se depaseasca pe sine, inaltandu-se in sfera obiectivului. Spre deosebire de el, omul obisnuit nu se poate inalta deasupra concretetii vietii, nu-si poate depasi conditia subiectiva. in poem, se fac simtite si alte surse filozofice, cat si mituri autohtone si universale: la originea lumii se afla cerul si pamantul (Platon); la originea universului sta Noaptea, fiica Haosului, care este zeita tenebrelor si mama tuturor zeilor (Hesiod); Hyperion este
Fiul Cerului, care este tatal Soarelui si al Lunii; relatia dintre Demiurg si Hyperion, care ii cere sa-i dezlege taina mortii (filozofia indiana); mitul Zburatorului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.