Luceafarul

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.04

nivel: Gimnaziu

Inlaturand afabulatia complexa de basm si oprindu-se numai la episodul zmeului, facand din Florin un Catalin, copil de casa, contopind zmeul din basm cu Lucifer din Mirodonis si din toata literatura romantica, buizuita pe imagini astrale, Eminsecu a compus Luceafarul,
al carui inteles simbolic era pus in marginile romanticei definitii ale geniului:

...

Al doil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Luceafarul

Inlaturand afabulatia complexa de basm si oprindu-se numai la episodul zmeului, facand din Florin un Catalin, copil de casa, contopind zmeul din basm cu Lucifer din Mirodonis si din toata literatura romantica, buizuita pe imagini astrale, Eminsecu a compus Luceafarul,
al carui inteles simbolic era pus in marginile romanticei definitii ale geniului:

...

Al doilea tablou descrie un inceput de idila intre smeni; ca atare cadrul este doar terestru. Cei doi tineri pot fi vazuti ca simbol al 'perechii' in plan uman. Desi, la inceput, Catalina ezita intre ideal si real, in fond ea il accepta pe Catalin, realizand ca ei doi sunt parte din aceeasi lume. Intr-un astfel de cadru atmosfera este intima, cu gesturi familiale, stereotipe. Comunicarea este acum directa, nu se mai face prin intermediul visului, ca in tabloul anterior.

Acest tablou se desfasoara in plan terestru, in plan uman, este idila dintre Catalin si Catalina, idila care simbolizeaza repeziciunea cu care se stabileste legatura sentimentala intre reprezentantii lumii inferioare. Avem aici o atmosfera intima, familiara.

Acum eroina nu mai este preafrumoasa fata de imparat, ea devine Catalina, ceea ce simbolizeaza faptul ca acum este o fata ca oricare alta cu un nume comun, care se poate indragosti rapid de un baiat oarecare. Catalin este viclean copil de casa, un paj din prejma imparatesei, baiat din flori dar indraznet cu ochii. Urmarind-o pa Catalina socoteste ca e momentul sa-si incerce norocul si prinzind-o intr-un ungher ii serveste Catalinei o adevarata lectie de dragoste.

Se observa in scena de dragoste un limbaj obisnuit, comun, popular adecvat unei scene de dragoste obisnuite trecatoare aventuroase. Catalina la inceput este mai retrasa, mai retinuta si marturiseste lui Catalin dragostea pentru Luceafar. Dar Catalin gaseste remediul:

“Hai si-om fugi in lume” si astfel Catalina va pierde visul de luceferi.

Se reda infiriparea iubirii intre Catalin si Catalina. Aceasta dragoste este simbolul cu care se stabileste rapid relatiile sentimentale in lumea inferioara. Catalin apare in antiteza romantica cu Luceafarul: viclean, indraznet si el ii place Catalinei. Dialogul dintre ei doi este semnificativ pt. preocuparile lor marunte.

Catalina este incapabila sa se ridice la inaltimea Luceafarului, iar aceasta este incapabil sa faca fericita pe cineva, sau sa fie el fericit. Catalin si catalina sunt exponentii individului al acestei lumi, simbolul perechii umane. Lectia de dragoste a lui Catalin este o forma de magie erotica si repezinta manifestarea principiului masculin.

Refuzul initial al Catalinei este o reactie de orientare si manifestarea principiului feminin. Nostalgia fata de Luceafar semnifica ruptura dintre ideal si real. Acceptarea lui Catalin semnifica revelatia asemanarii de structura si de ideal intre fiintele apartinind acelasi lumi.

Prima data Luceafarul se metamorfozeaza din doua elemente primordiale: cerul si marea. Apare ca un tanar palid cu parul de aur si ochi scanteietori, purtand un giulgiu vanat pe umerii goi si un toiag incununat cu trestii. Metamorfoza Luceafarului pune la contributie mituri cosmogonice. Zeii sunt nemuritori, prin urmare, Luceafarul metamorfozat in Neptun e un „mort frumos cu ochii vii”, caci nemurirea e pentru muritori o forma a mortii.

Refuzul fetei sugereaza imposibilitatea de a-si depasi propria conditie, cea de muritor. Ea este constienta de incompabilitatea dintre cele doua lumi, subliniata prin perechi de antonime:

„Caci eu sunt vie, tu esti mort,
Si ochiul tau ma-ngheata.”

Refuzul fetei sugereaza si zbaterea sufleteasca a fetei sfasiata intre aspiratia ei spre absolut si imposibilitatea de a-si depasi conditia umana.

Elementul primordial in cea de-a doua intrupare a Luceafarului este focul, este spatiul tensional al dorului, al nelinistii, al suferintei. Sfera absolutului patrunde acum in sfera vremelnicului, caci chemarea fetei de imparat de catre Luceafar, in lumea lui celesta, nu poate insemna decat trecerea iubirii in absolutul etern al spatiului spiritual.

Tatal Lucefarului este de data aceasta focul, soarele insusi, iar muma, noaptea. Dupa Hesiod, Noaptea, zeita tenebrelor, fiica Haosului, este mama tuturor zeilor. Portretul este realizat prin epitete antepuse: „mandru chip”, „negru giulgi”, epitetul dublu „ochii mari si minunati”, epitetul adverbial „lucesc adanc himeric”, inversiunea si comparatia „Coroana-i arde pare”.

Fata este incapabila sa iasa din conditia ei de muritor si pentru a convietui cu Luceafarul ii cere sa fie muritor ca si ea.

Prapastia dintre ei nu poate fi umpluta de dorinta ei nelamurita, ci de nepotolita lui sete de dragoste:

”Da, ma voi naste din pacat,
Primind o alta lege,
Cu vecinicia sunt legat,
Ci voi sa ma dezlege.”

Fata de imparat este pentru Lucefar nu numai obiectul cunoasterii sale, ci si iubita sa, obiectul unei pasiuni arzatoare. Mistuitoarea sa sete de iubire il determina sa se hotarasca la sacrificiu: abandonarea conditiei sale de fiinta nemuritoare – Hotararea devine simbol al iubirii vazute ca ideal tangibil doar prin credinta, devodamentul si sacrificiul. In ordinea alegorica a poemului, ea echivaleaza cu puterea lui de a-sidepasi conditia si de a se consacra exclusiv obiectului cunoasterii.

Idila Catalin – Catalina surprinde dragostea posibila, la nivel uman, in limitele aspiratiei lumii contingentului. Catalin, pajul cu noroc, este stapanit titanic de concret si imediat, sustinand astfel, prin contrast, spatiul absolutului, al lumii superioare reprezentata de Luceafar. Gesturile sale sunt ale unui insetat de voluptati, iar limbajul este adecvat acestor miscari sufletesti: „Ia las’ cata-ti de treaba”, „Da-mi pace, fugi departe”, „din bob in bob”, „stai cu binisorul”, „arz-o focul”.

Spatiul care il defineste pe Catalin este stramt, atat fizic cat si psihic, si lipsit de linii tensionale. Are ambitii ce tin de orizontul lui ingust, propriu oricarui personaj periferic, in ierarhia valorilor.

Spre a pune in evidenta tema si ideea fundamentala a poemului, poetul recurge la motivul calatorie, inerent in procesul devenirii eroului: la Hyperion, calatoria sa prin spatiul cosmic si asociaza cu hotararea de a renunta la esenta sa de nemuritor. Drumul ales este cel fara compromisuri, prin haosul primordial. Spatiul infinit, parcurs de Luceafar, este, de fapt, metafora plastica a dorului, a setei de implinire a absolutului prin iubire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.