Luceafarul-sintetizare

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.67

nivel: Liceu

Puterea de sacrificiu a omului de geniu in numele implinirii idealului absolut este ilustrata de intensitatea sentimentului de iubire, care duce la renuntarea la nemurire.Luceafarul pleaca spre Demiurg pentru a-i cere acestuia dezlegarea de nemurire, "S-a rupt din locul lui de sus/ Pierind mai multe zile."

Tabloul al II-lea Acest tablou se desfasoara in plan terestru, in plan uman, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Luceafarul-sintetizare

Puterea de sacrificiu a omului de geniu in numele implinirii idealului absolut este ilustrata de intensitatea sentimentului de iubire, care duce la renuntarea la nemurire.Luceafarul pleaca spre Demiurg pentru a-i cere acestuia dezlegarea de nemurire, "S-a rupt din locul lui de sus/ Pierind mai multe zile."

Tabloul al II-lea Acest tablou se desfasoara in plan terestru, in plan uman, este idila dintre Catalin si Catalina, idila care simbolizeaza repeziciunea cu care se stabileste legatura sentimentala intre reprezentantii lumii inferioare. Avem aici o atmosfera intima, familiara. Acum eroina nu mai este preafrumoasa fata de imparat, ea devine Catalina, ceea ce simbolizeaza faptul ca acum este o fata ca oricare alta cu un nume comun, care se poate indragosti rapid de un baiat oarecare.

Catalin este viclean copil de casa, un paj din prejma imparatesei, baiat din flori dar indraznet cu ochii. Urmarind-o pa Catalina socoteste ca e momentul sa-si incerce norocul si prinzind-o intr-un ungher ii serveste Catalinei o adevarata lectie de dragoste
: "-Daca nu stii, ti-as arata/ Din bob in bob amorul (...) Si ochii tai nemiscatori/ Sub ochii mei ramaie (...), Cand fata mea se pleaca-n jos,/ in sus ramai cu fata (...) Cand sarutandu-te ma-nclin./ Tu iarasi ma saruta".

Ideea compatibilitatii celor doua lumi este ilustrata foarte sugestiv, intr-un limbaj popular, cai se poate de obisnuit: "Si guraliv si de nimic/ Te-ai potrivi cu mine...". Superioritatea Luceafarului este constientizata de Catalina, prin exprimarea propriei neputinte de a patrunde in lumea ideilor inalte a astrului: "in veci il voi iubi si-n veci/ Va ramanea departe...".

Tabloul al III-lea este dominat de planul universal-cosmic, Luceafarul esle Hyperion (hyper eon- pe deasupra mergatorul), iar fata este motivatia calatoriei, simbolul iubirii ideale. Acest fragment liric incepe cu un pastel cosmic, in care natura este fascinanta, Emineseu lasand scurte referiri la ideea filozofica a timpului si a spatiului universal, trimitand totodata si la geneza Universului:
"Porni luceafarul. Cresteau In cer a lui aripe.Si cai de mii de ani treceau In tot atatea clipe.

Un cer de stele dedesubt, Deasupra-i cer de slele Parca un fulger ne-ntrerupt Ratacitor prin ele Si din a duiosului vai, Jur-imprejur de sine. Vedea ca-n ziua ce dintai Cum izvorau lumine;" Calatoria lui Hyperion spre Demiurg simbolizeaza drumul cunoasterii si totodata motivatia meditatiei pe care Eminescu o face asupra conditiei omului de geniu in raport cu oamenii obisnuiti, dar si cu idealul
spre care aspira acesta.

Setea de cunoastere a omului de geniu ("o sete care-l soarbe") face ca Hyperion sa mearga la Demiurg pentru a fi dezlegat de nemurire pentru a descifra taina iubirii absolute, in numele careia este gata de orice sacrificiu
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.