Luarea si darea de mita

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.64

nivel: Facultate

Obiectul juridic generic al infractiunii de luare de mita este constituit din relatiile sociale care formeaza obiectul juridic comun al tuturor infractiunilor care aduc atingere activitatilor de serviciu sau in legatura cu serviciul, respectiv relatiile sociale privitoare la normala evolutie a raporturilor de serviciu, in acest sens pretinzandu-se, prin intermediul dispozitiei normei juridice pena[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Luarea si darea de mita

Obiectul juridic generic al infractiunii de luare de mita este constituit din relatiile sociale care formeaza obiectul juridic comun al tuturor infractiunilor care aduc atingere activitatilor de serviciu sau in legatura cu serviciul, respectiv relatiile sociale privitoare la normala evolutie a raporturilor de serviciu, in acest sens pretinzandu-se, prin intermediul dispozitiei normei juridice penale,
o anumita conduita functionarilor sau, in alte cazuri, oricarei persoane care prin actiunea sa poate periclita aceste relatii sociale.

Obiectul juridic special al infractiunii de luare de mita il constituie segmentul de relatii sociale a caror normala formare, desfasurare si dezvoltare nu ar fi posibila fara a asigura exercitarea cu probitate de catre functionari a atributiilor de serviciu incredintate lor si fara a combate faptele de venalitate prin care se aduce atingere bunului mers al unitatilor si autoritatilor publice, persoanelor juridice de interes public sau altor persoane juridice si se lezeaza, implicit, interesele legale ale persoanelor particulare.

Este vorba de o dubla garantie, pe de o parte, prin asigurarea probitatii in comportamentul functionarilor, probitate care constituie o valoare sociala indispensabila pentru buna desfasurare a relatiilor de serviciu, iar, pe de alta parte, prin apararea intereselor legale ale persoanelor particulare.

b) Obiectul material. Ca si celelalte infractiuni de serviciu sau in legatura cu serviciul, luarea de mita este lipsita, de regula, de un obiect material. Totusi, la aceste infractiuni, obiectul material poate consta in obiectivizarea atributiilor de serviciu, respectiv actele materiale ce incorporeaza atributiile functionarului, deoarece acestea sunt protejate contra actiunilor incorecte ale subiectului
activ.

In niciun caz, foloasele injuste obtinute de functionar nu sunt obiect material al infractiunii, pentru ca ele nu constituie obiectul ocrotirii penale, acestea fiind mijlocul de savarsire a faptei, devenind apoi produs al infractiunii.In literatura juridica s-a exprimat opinia1 potrivit careia, atunci cand functionarul a efectuat actul pentru a carui indeplinire a primit mita, daca acest act priveste un obiect material, acesta va fi in acelasi timp si obiectul material al infractiunii (de exemplu, un functionar postal care acorda prioritate in remiterea coletelor, celor care ofera mita).

De asemenea, atunci cand folosul necuvenit consta in prestarea unei munci (de exemplu, repararea unui imobil, efectuarea unor lucrari de instalatii electrice, zugraveli), obiectul asupra careia se efectueaza munca devine si obiect material al infractiunii si poate servi ca proba pentru existenta infractiunii.Sectiunea a 2-a. Subiectii infractiunii1. Subiectul activ.Infractiunea de luare de mita este o infractiune cu subiect activ calificat, in sensul ca autor al acestei infractiuni poate fi doar un "functionar public" sau un "alt functionar".

Potrivit art. 147 alin. (1) C. pen., prin "functionar public" se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent de modul cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei unitati dintre cele la care se refera art. 145. Din analiza dispozitiilor art. 147 C. pen., coroborate cu cele din art. 145, rezulta ca o persoana poate avea calitatea de functionar public daca exercita o insarcinare in serviciul unei autoritati publice, al unei institutii publice, al unei institutii sau altei persoane juridice de interes public, precum si in serviciile de interes public.

Articolul 147 C. pen. trebuie raportat si la dispozitiile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarului public. Notiunea de functionar public din dreptul penal are o sfera mai larga decat cea din dreptul administrativ. Acesta din urma trebuie sa fie investit oficial cu indeplinirea functiei (nu este indiferent modul de investire) si trebuie sa fie remunerat pentru munca depusa (nu este indiferent
daca este retribuit sau nu).

Asadar, legea privind statutul functionarului public restrange sfera notiunii de functionar public, in sensul legii functionarul public fiind persoana numita intr-o functie publica [art. 2 alin. (2)]. Potrivit art. 2 alin. (1), functia publica reprezinta "ansamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.