Lovitura marilor tradari - intrarea Romaniei in faza terorismului de stat si integrarea dictaturii regale

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Cu toate ca esential pentru intelegerea resorturilor acestei lovituri de stat trebuia sa fie jurnalul regelui Carol II, acesta -- in forma publicata astazi -- este mutilat in partea sa decisiva. Au fost sustrase numeroase file de catre Monique Urdareanu, sau distruse de Elena Lupescu, inaintea unei tranzactii cu statul roman, astfel ca din jurnal lipsesc 49 de pagini, exact cele referitoare la lov[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lovitura marilor tradari - intrarea Romaniei in faza terorismului de stat si integrarea dictaturii regale

Cu toate ca esential pentru intelegerea resorturilor acestei lovituri de stat trebuia sa fie jurnalul regelui Carol II, acesta -- in forma publicata astazi -- este mutilat in partea sa decisiva. Au fost sustrase numeroase file de catre Monique Urdareanu, sau distruse de Elena Lupescu, inaintea unei tranzactii cu statul roman, astfel ca din jurnal lipsesc 49 de pagini, exact cele referitoare la lovitura de stat182. Pe durata lunilor noiembrie si decembrie Carol II nu a facut interventii curente in jurnalul sau, motivind ca "am avut atitea de facut, atitea dificultati si probleme politice de rezolvat, incit mi-a fost imposibil de a continua de a-mi face zilnic insemnari"183.

Stim, pe baza cercetarii comparate si a informatiilor venite de la intimi, ca regele Carol isi camufla intentiile si chiar actele in jurnalul personal, convins ca scrie pentru posteritate. Era interesat de imaginea sa in istorie si, la fel ca multi lideri politici, cauta sa lase o impresie buna. in al doilea rind, cunoastem ca Elena Lupescu ii controla insemnarile in fiecare seara, astfel ca, daca mai avea o farirna de demnitate, Carol isi travestea jurnalul personal si pentru amanta.

Avind insa in vedere ca, pe desfasurarea insemnarilor din 1937 si pina in 1939, Carol mai cunoscuse perioade in care povestea evenimente petrecute intr-un interval de zile si saptamini si nu zilnic, scuza lui poate fi plauzibila. Oricum, insemnarile pentru intervalul 2 noiembrie-31 decembrie 1937 reprezinta un rezumat al miscarilor sale pe scena politica. Din pacate, ele contin prea putine indicii asupra intentiilor si mai mult o pledoarie pentru tema victimizarii sale, ca rege pus de partide intr-o situatie limita si nevoit sa dea o lovitura de stat.

Multumit de guvernarea Tatarescu, Carol face apel la acesta pentru a continua cu un nou mandat, prin organizarea alegerilor si cistigarea acestora. Cum in Romania alegerile se cistigau intotdeauna de guvernul care le organiza, Carol a crezut ca Tatarescu se va angaja intr-o campanie electorala violenta, motiv pentru care regele a si facut o remaniere la Ministerul de Interne, "cistigatorul regulat" al alegerilor, si 1-a numit acolo pe Richard Franasovici, membru devotat al camarilei. Numai ca, in acel an, 1937, organizarea unei campanii electorale violente -- in genul clasic, cu batai, interdictii, omorirea agentilor electorali -- nu mai aducea in confruntare o Putere virila si o Opozitie bleaga, lipsita de mijloace.

Ideea ca guvernul Tatarescu va reusi sa-si impuna mandatul prin violenta se izbea de aparitia unui contracandidat serios la lupta in teren: Miscare legionara. A crede ca aceasta, cu liste prezentate in 72 de judete, cu organizatii locale puternice si cu "echipele mortii" la fata locului, va sta sa primeasca lovituri era o utopie. Tatarescu stia si intuia ca risca sa iasa din alegeri, dupa o formula contemporana, "cu capul spart". Acesta este motivul -- pericolul pe care il reprezenta o reactie mult mai violenta a Miscarii

-- pentru care Tatarescu i-a cerut regelui o schimbare de echipa, pentru care Carol i-a cerut lui Tatarescu sa organizeze alegeri libere, "curate", si pentru care luliu Maniu a semnat un pact de neagresiune cu Miscarea legionara. Pe fondul slabirii autoritatii statului in teritoriu si a infiltrarii masive a ideilor Miscarii legionare in Armata, Politie si Justitie, orice agresiune de tipul celei din decembrie 1933, sub Duca, ar fi trezit o riposta inzecit mai dura si ar fi produs un rezultat electoral spectaculos pentru partidul Miscarii legionare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.