Lovitura de palat si puciul din 23 august 1944

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Vina aruncata pe umerii regelui Mihai este discutabila. Suveranul a fost incredintat ca in spatele masurii de arestare a lui Ion Antonescu si a membrilor guvernului sau se afla partidele politice responsabile, Maniu si Bratianu. Documente si marturii produse dupa 1989 arata nemultumirea liderilor politici pentru felul cum s-a dat lovitura de palat. Aceasta a eliminat de fapt componenta politica a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lovitura de palat si puciul din 23 august 1944

Vina aruncata pe umerii regelui Mihai este discutabila. Suveranul a fost incredintat ca in spatele masurii de arestare a lui Ion Antonescu si a membrilor guvernului sau se afla partidele politice responsabile, Maniu si Bratianu. Documente si marturii produse dupa 1989 arata nemultumirea liderilor politici pentru felul cum s-a dat lovitura de palat. Aceasta a eliminat de fapt componenta politica a schimbarii de regim in Romania si a facut ca Uniunea Sovietica sa ocupe un stat dictatorial si nu unul democratic, chiar daca ar fi avut o "vechime" de citeva zile. in 1990 s-ar fi putut vorbi de o revenire la regimul democratic dupa o perioada de ocupatie si dominatie sovietica, impusa de Marile Puteri la sfirsitul razboiului.

Totodata, ar fi existat o cit de mica legitimitate a regelui Mihai, figura istorica cea mai chinuita din rindul ultimilor lideri ai Romaniei precomuniste. Mistificarea acestei iesiri rusinoase din razboi a inceput inainte de declansarea propagandei comuniste despre "actul istoric de la 23 august". Ea este continuta in Declaratia din aceeasi zi a primului guvern gen. Sanatescu, unde lantul de minciuni oficiale ne umple astazi de dezgust: "in domeniul politicii externe, prima masura luata de guvern a fost acceptarea armistitiului cu Natiunile Unite.

Prin reprezentantii autorizati, guvernul Uniunii Sovietice si guvernele din Marea Britanic si Statele Unite au garantat independenta Romaniei si, in cadrul suveranitatii respectate, neamestecul lor in viata noastra de stat." Aceasta funesta minciuna ne-a tinut loc de istorie timp de 45 de ani si ne mai urmareste si astazi prin acte aflate in cancelariile Marilor Puteri invingatoare. Acolo, statutul juridic al tarii noastre este in continuare acela de stat invins la sfirsitul razboiului, fiind tratat ca atare pina la aparitia unui nou acord international.

Ocazia a fost pierduta din nou in perioada 1990-1992, cind Polonia a beneficiat de Tratatul 4+2 semnat de Marile Puteri invingatoare, a incheiat consecintele celui de-al doilea razboi mondial si i s-au oferit garantii de securitate. Ungaria si Cehoslovacia si-au reglementat statutul printr-un tratat cu Rusia, apoi au putut fi primite in NATO. Se pune mereu intrebarea: ce rost mai are acest amanunt de la 23 august, daca oricum Romania ar fi fost cedata Uniunii Sovietice'? Iata ca Istoria statelor crestine nu functioneaza cu jumatati de secol si proiectia in timp a unor evenimente are consecinte dintre cele mai surprinzatoare.

Legitimitatea partidelor democratice din Romania de astazi este foarte ingusta si se duce cu autenticitatea ei mult in urma, in secolul al XlX-lea si in primele trei decenii ale secolului XX. Revenirea lor la putere dupa aproape 60 de ani descopera mari diferente de substanta intre baza lor politica de atunci si electoratul lor de astazi. Actul de la 23 august 1944 a reprezentat suspendarea statului roman si supravietuirea unei entitati statale incerte, aflate la dispozitia totala a invingatorilor. Acestia au decis termenii asa-zi-sului armistitiu (semnat abia la 12-13 septembrie 1944), in conditiile in care tara era aproape complet ocupata de trupe sovietice..
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.