Lostrita

1x punct

categorie: Romana

nota: 8.50

nivel: Liceu

Tanarul Aliman, fascinate de lostrita, nadajduia ca "o sa-i caza-n maini" si chiar reuseste sa o prinda in undita "numai o clipa", alta data a strans-o in brate, dar "i-a scapat din maini ca o sageata licaritoare".

Intr-o zi, de dorul lostritei, flacaul pleaca intr-un sat "salbatec pe Neagra", la un vraci batran, "mare descantatori de pesti", care-i confectioneaza o lostrita vrajit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lostrita

Tanarul Aliman, fascinate de lostrita, nadajduia ca "o sa-i caza-n maini" si chiar reuseste sa o prinda in undita "numai o clipa", alta data a strans-o in brate, dar "i-a scapat din maini ca o sageata licaritoare".

Intr-o zi, de dorul lostritei, flacaul pleaca intr-un sat "salbatec pe Neagra", la un vraci batran, "mare descantatori de pesti", care-i confectioneaza o lostrita vrajita, la fel de frumoasa ca cea reala. La ora intalnirii duhurilor necurate, in miez de noapte, Aliman intra in rau cu lostrita vrajita, spune un descantec, invatat de vrajitor, prin care se leapada de lumea lui Dumnezeu si da drumul lostritei in apa.

Odata vraja facuta, flacaul adoarme intr-un somn adanc si linistit, si va fi trezit de sateni intrucat Bistrita "venise Sodom din mal in mal". Aliman vede in apa involburata o faptura omeneasca ce "abia se mai tinea cu amandoua mainile de o ramasita de carma". Era o fata lesinata, dar care isi venise numaidecat in fire si nu inghitise apa deloc, iar hainele i se zvantara cu repeziciune.

Aliman o ia pe fata la el acasa. Intre ei se naste "dragoste cum nu se mai pomenise pe meleagurile acelea". Dupa un timp au aparut niste zvonuri cum ca "fata ar suge sangele flacaului ca o strigoaica", dar Aliman era "mai sanatos, mai voinic, mai frumos, si mai bun" ca niciodata. Aliman i-a pus fetei numele de Ileana ca in basmele populare.
Tanarul vrea sa se casatoreasca cu ea, insa aceasta cand aude de biserica si de preot ii spune ironic flacaulu, ca "nu pentru asta a venit ea pe lume".

Intr-o zi mama fetei vine sa o ia acasa. Innebunit, Aliman o cauta multa vreme, dar in zadar. Se duce in cautarea vraciului, insa acesta nu mai era. Mergand in susul Bistritei intalneste un mosneag, trecut de suta de ani, care isi amintea ca, atunci cand era el copil, satul alungase doua femei cu pietre "pentru multe blestematii".

O fata mai indrazneata din sat vrea sa se casatoreasca cu Aliman. Asa ca incep pregatirile pentru nunta. In noaptea dinaintea nuntii plouase, iar a doua zi Bistrita venise iarasi. Un baiat din sat il anunta pe Aliman ca lostrita a aparut din nou. Buimac, Aliman fuge spre Bistrita strigand: "Azi nu-mi mai scapa!"Vazand chipul lostritei, Aliman se arunca in apa, prinde lostrita in brate, apoi se scufunda cu ea in valuri,se afunda in bulboane si dispare

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.