Longos

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.65

nivel: Liceu

Numele Longos poate indica originea italiana a scriitorului care a scris in greaca. "Daphnis si Chloe" e o poveste de dragoste care impresioneaza profund. Se cunosc insa putine informatii despre perioada in care textul a fost scris sau aparteneta literara a scriitorului ei.

Abordand tema erosului (termenul grecesc eros se refera la iubirea romantica din cadrul unui cuplu), romanul [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Longos

Numele Longos poate indica originea italiana a scriitorului care a scris in greaca. "Daphnis si Chloe" e o poveste de dragoste care impresioneaza profund. Se cunosc insa putine informatii despre perioada in care textul a fost scris sau aparteneta literara a scriitorului ei.

Abordand tema erosului (termenul grecesc eros se refera la iubirea romantica din cadrul unui cuplu), romanul lui Longus se inscrie in grupul de romane "Erotici Graeci". Sablonul acestor romane cuprinde oracole, profetii, vise, indragostiti despartiti de diverse evenimente neasteptate, regasiri spectaculoase si familii reunite intr-un final fericit.

Cartea intai incepe prin fixarea toposului: in Lesbos, frumosul oras numit Mytilene, un loc ce aminteste mai degraba de imaginea paradisului decat de fata unui oras, si prezentarea personajelor.

[Daphnis] In apropierea acestui loc prosper, pastorul unei turme de capre, pe nume Lamon, gaseste un bebelus alaptat de o capra. Desi initial se gandeste sa ignore pur si simplu bebelusul, o voce interioara il face sa se razgandeasca si impreuna cu sotia sa, Myrtale, hotarasc sa pastreze copilul si sa-l creasca ca pe propriul lor fiu.
[Chloe] Doi ani mai tarziu un cioban, Dyras, descopera ceva asemanator pe terenul invecinat cetatii: o fetita, considerata de el protejata zeilor.

La fel ca Lamon, ia fetita acasa si impreuna cu sotia sa decid sa o creasca ca si cum ar fi fost copilul lor. Aceasta extraordinara venire in lume preconizeaza evolutia deosebita a personajelor.
Daphnis si Chloe cresc impreuna pazind caprele, respectiv oile, parintilor adoptivi. Zi dupa zi, prietenia dintre cei doi tineri creste. Cu fiecare pagina citita simtim mai profund armonia dintre Daphnis si Chloe, legatura din ce in ce mai stransa ce se leaga intre ei.

Isi gasesc bucuria in lucruri simple, in natura, in schimbarea anotimpurilor sau peripetiile caprelor ori oilor. Impreuna asculta cantecul pasarilor, culeg flori, impletesc ghirlande, danseaza fara urme de inhibitii, sau pur si simplu se relaxeaza la umbra unui copac. Zilele par a se scurge repede, iar Daphnis si Chloe infloresc precum florile pe care le admira zilnic.

Armonia e intrerupta de aparitia petitorilor. Tulburarea e cu atat mai puternica cu cat Daphnis si Chloe descopera primii fiori ai dragostei. Fiecare raporteaza frumusetea celuilalt la frumusetea marelui tot din jurul lor, natura. Sagetile erosului le creeaza noi senzatii si descoperiri.

In scena sunt introduse personaje noi, care incearca sa distruga legatura celor doi, sa testeze trainicia dragostei lor. Pirati, lupte, schimbari radicale de situatie, descoperiri, parinti regasiti condimenteaza cronica iubirii lui Daphnis si Chloe. Dar totul e bine cand se termina cu bine, sau, ca si in cazul de fata, cu nunta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.