Loisir - educatie pentru petrecerea timpului liber

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.43

nivel: Facultate

Ca mijloc al educației fizice jocurile de mișcare urmăresc ca într-o formă plăcută și accesibilă să perfecționeze deprinderile motrice de bază, să dezvolte calitățile motrice de viteză, îndemânare, rezistență și forță, să contribuie la educarea psihomotrică prin formarea sensibilității motrice , a simțului ritmului și echilibrului, a orientării în spațiu și a unor trăsături ale personalității. Sp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Loisir - educatie pentru petrecerea timpului liber

Ca mijloc al educației fizice jocurile de mișcare urmăresc ca într-o formă plăcută și accesibilă să perfecționeze deprinderile motrice de bază, să dezvolte calitățile motrice de viteză, îndemânare, rezistență și forță, să contribuie la educarea psihomotrică prin formarea sensibilității motrice , a simțului ritmului și echilibrului, a orientării în spațiu și a unor trăsături ale personalității. Specifice vârstei preșcolare și copilăriei mici , jocurile dinamice pregătesc copii pentru jocurile sportive comptiționale ale vârstelor următoare ale preadolescenței și tinereții.

Jocul este definit drept activitatea didactică practicată de plăcere mai ales de catre copii. El desemnează o activitae fizică su mentală, spontană și urmărită prin ea însăși fără utilitate imediată, generatoare de distracție, de plăcere și de reconfortare. Întâlnit la toate ființele, jocul a fost și este în atenția pedagogilor, psihologilor, sociologilor și fiziologilor,încerecându-se a se da explicații, a se emite opinii cu privire la cauzele care determină jocul al oameni. Din punct de vedere păsihologic jocul este considerat un exercițiu premergător pentru viață, o formă de stăpânire de sine, tendința de dominare a omului, un mijloc de contracarare a unor porniri dăunătoare, îndeplinirea unor dirințe ce nu pot fi satisfăcute în realitate.

O încercare mai realistă de a defini jocul este făcută de Karl Groos, care printr-o comparație între om și animale a ajuns la constatarea că unele jocuri sunt o imitație instinctivă a mișcărilor din viața practică, un pre-exercițiu pentru viața de mai tîrziu. Prin specializarea instructor animator ( specializare prezentă în fostele Licee pedagogice), elevii au oportunitatea de a experimenta o varietate de sporturi și activități sportive. Ei trec de la mișcările corporale de bază spre jocurile de echipă la nivel de loisir, de petrecere a tipmului liber în orice moment al vieții. Elevii experimentează următoarele tipuri de exerciții fizice : jocuri individuale sau de echipă, aprofundarea unor ramuri sportive, jocuri cu mingea, exerciții pentru controlul corpului și sănătății.

Sunt încurajați să înțeleagă conceptul „ sport pentru viață” nu numai în programul de școală. Prin educația elevilor se extinde acest concept la nivel social, ei educând la rîndul lor alții oameni cum să-și organizeze timpul liber într-un mod sănatos și relaxant.
Dacă la nivelul unui copil preșcolar, jocul este un mod învățare și relaxare, la un adult acest mod de viață trebuie reînvățat. Prin intermediul instructorilor animatori putem readuce bucuria relaxării unui adult prin joc. Este posibil ca nu toată lumea să se bucure de toate activitățile, dar cel puțin o activitate sau două le-ar aduce bucurie și relaxare.

Recreerea presupune : joaca individuală, jocurile colective, sporturile, relaxare, distracție, hobby-uri, practicarea unor vocații în orele libere. Activitatea de recreere poate fi desfășurată la orice vârstă a individului, fiind condiționată de elementul temporal, condiția și atitudinea persoanei, circumstanțele ambientale etc.

Turismul și recreerea, ca și alte aspecte ale vieții umane, nu pot rămâne în afara sferei de impact indusă de schimbare, cel mai important aspect fiind modul cum utilizăm timpul liber care a evoluat în volumul și cantitatea sa, datorită schimbării în valorile societății, de la importanța marginală la un fenomencentral în viața omului. Astfel, structura tipmului liber și costurile petrecerii lui și-au pierdut din izul luxuriant existent odată și a devenit o parte esenșială a existenței, cel puțin pentru țările dezvoltate.Participarea în activități recreeative, bucuria vacanțelor nu mai sunt un privilegiu ci un drept al fiecăruia în țările cu o economie modernă de piață.

În cazul turismului de litoral- a cărui motivație o reprezintă cura heliomarină și/sau practicarea sporturilor nautice- organizarea agrementului înseamnă: amenajarea plajelor pentru o cură activă( topogane, jocuri, concursuri), existența unor centre de inițiere în practicarea sporturilor nautice și puncte de închiriere a materialului sportiv ( bărci, hidrobiciclete, schiuri, iole, surfing-uri etc.), realizarea unor sporturi de agrement, cluburi de vacanțăș.a.

Putem afirma că dezvoltarea activităților de agrement influențează direct orientarea fluxurilor turistice și implicit desfășurarea unei activități utile și eficiente. Pentru cei ce diresc o mai bună condișie fizică șă psihică sau o menținere a tonusului muscular, fitnssul, jocurile sportive, exercițiile aerobice și alta manifestări fizice constituie un bun mijloc în acest sens.

Aceste activități fizice și sportive sunt principalele puncte de atracție pentru turiștii care doresc o vacanță activă menită să-i elibereze de stress, să la dea încredere în forțele proprii și să le sporescă interesul pentru mișcare, pentru sport, în vederea menținerii și întărârii sănătății fizice și mentale. Exercițiul fizic și turismul reprezintă două activități care și separat, dar mai ales împreună pot contribui la creșterea calității vieții.

Jocurile de mișcare- jocuir dinamice- fac parte din jocurile cu reguli și au drept caracteristică folosirea exercițiilor corporale, fiind principalul mijloc de dezvoltare și educație fizică a copilor. Jocurile de mișcare se bazează pe trrebuința de activitate a ființei vii, organizarea și conducerea lor de către un adult dirijând atât dezvoltarea motrică, cât și formarea volitivă și morală a coopilor. Ele au proprietatea de a creea veselie și entuziasm în grupul copiilor care se joacă și se străduiesc să respecte regulile. Respectarea regulilor contribuie la formarea capacității de abținere, stăîânire de sine; rezolvarea situațiilor din joc, educă prezența de spirit, istețimea, viteza, îndemânarea, corectitudinea, inițiativa și spiritul de grup, de echipă. Acțiunile motrice din aceste jocuri au caracter activ, sunt însumate unui subiect ( temă) și parțial îngrădite de reguli.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.