Logodna in noul cod civil

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.93

nivel: Facultate

Logodna in dreptul romanesc
Reglementare juridica
Prin abrogarea Codului familiei, in materia regimurilor matrimoniale, cea mai spectaculoasa modificare consta in consacrarea principiului autonomiei de vointa a sotilor, in sensul posibilitatii de a alege, in anumite limite, legea aplicabila regimului matrimonial (modelul urmat fiind cel instituit prin Conventia de la Haga din 1978 [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Logodna in noul cod civil

Logodna in dreptul romanesc
Reglementare juridica
Prin abrogarea Codului familiei, in materia regimurilor matrimoniale, cea mai spectaculoasa modificare consta in consacrarea principiului autonomiei de vointa a sotilor, in sensul posibilitatii de a alege, in anumite limite, legea aplicabila regimului matrimonial (modelul urmat fiind cel instituit prin Conventia de la Haga din 1978 cu privire la legea aplicabila regimurilor matrimoniale reafirmat in Cartea verde din 17 iulie 2006 a Comisiei Europene privind elaborarea unui Regulament european referitor la conflictele de legi in materia regimurilor matrimoniale, competenta si recunoasterea hotararilor judecatoresti).

Solutii noi au fost consacrate si in ceea ce priveste legea aplicabila divortului, alegerea legii aplicabile sau legea aplicabila separatiei de corp. Acestea au fost inspirate din Regulamentul CE nr. 2201/2003 din 27 noiembrie 2003 referitor la competenta, recunoasterea si executarea hotararilor in materie matrimoniala si in materia responsabilitatii parintesti si din Cartea verde din 14 martie 2005 a Comisiei Europene privind legea aplicabila si competenta in materia divortului.

In linii generale, noul Cod civil aduce o serie de noutati atat de ordin material cat si procedural. Astfel, se stabileste o competenta unica in rezolvarea cauzelor privind aspectele de dreptul familiei reglementate de Codul civil, care apartine instantei tutelare. Vom prezenta, pe scurt, o parte dintre noutatile aduse de noua reglementare in domeniul casatoriei, ca institutie specifica a dreptului familiei- logodna definita drept "promisiunea reciproca de a incheia casatoria".

Logodna in prezent
Nereglementata in Codul familiei, logodna a existat in dreptul romanesc anterior actualei reglementari, reprezentand promisiunea reciproca a doua persoane de a se casatori, facuta de regula intr-un cadru festiv. Logodna nu poate fi calificata ca un antecontract, pentru ca nu este conceput existenta unei obligatii de a incheia o casatorie. Astfel spus, libertatea de a se casatori, prin componenta ei -dreptul de a nu se casatori- face imposibila o asemenea obligatie juridica.

Din punct de vedere sociologic, logodna este un eveniment la fel de important ca si cununia religioasa. Exprima acelasi legamant, sentimente, emotii si se oficiaza tot intr-un lacas sfant. Este un lucru frumos, normal, premergator unirii defintive. In acceptiunea moderna a notiunii,, promisiunile de casatorie sunt dublate de convietuire viitorilor soti, un fel de "pre-maritaj" sau "casatorie de proba".

Desi, din punct de vedere juridic, simplele promisiuni de casatorie sunt suficiente pentru a ridica probleme de calificare juridica si responsabilitate, in practica nu exista un contencios relevant in aceasta materie, astfel incat eventualele litigii se vor plasa pe plenul raporturilor patrimoniale dintre concubini si al stabilirii paternitatii din afara casastoriei, in cazul cand au rezultat copii.

Din punct de vedere juridic, Codul Calimach, Caragea si Donici au reglementat logodna ca un antecontract care obliga la incheierea castoriei. Totodata si logodna era obligatorie, ea trebuia sa fie urmata, in termen, de la 2 ani pana la 4 ani, de casatorie.

In cazuri determinate era admisa desfacerea logodnei; logodna era astfel o stare juridica premergatoare casatoriei. Ulterior, Codul civil, dupa modelul Codului civil francez si Codul familiei nu au mai reglementat logodna din dorinta de a da libertatii matrimoniale deplina consistenta.

In legislatia romana actuala, logodna nu produce efecte juridice, nefiind o cerinta legala la casatorie. Mai mult, orice promisiune de casatorie este considerata nula daca tinde sa ingradeasca libertatea persoanelor de a se casatori. Nefiind un contract, logodnei nu ii sunt aplicate conditiile prevazute de lege pentru acesta. Drept urmare nu este nevoie ca logodnicii sa fie capabili.

Desi incheierea casatoriei nu este conditionata de incheierea logodnei, iar logodna nu este obligatoriu sa se finalizeze prin incheierea casatoriei (clauza penala stipulata pentru ruperea logodnei fiind considerata nescrisa), aceasta produce efecte juridice in anumite situatii.

Noului Cod civil - definitia logodnei
Astfel conform noului Cod civil, mai exact art. 266, alin 1. logodna este promisiunea reciproca de a incheia casatoria. In ceea ce priveste natura juridica a logodnei, exista multe controverse. Astfel s-a considerat ca logodna nu este un contract, ci un simplu fapt juridic care poate sa produca cel mult efecte extrinseci casatoriei, in special in cazul ruperii unilaterale si abuzive; aceasta fiind teza cea mai raspandita.

Exista insa si opinii care impartasesc teza contractualista a logodnei, considerandu-se ca este contrar realitatii psihologice si sociale sa nege aspectul sau contractual. Dar acest contract nu are continutul unui antecontract de casatorie, astfel incat partile nu s-ar oblige sa incheie casatoria (obligatie de rezultat), ci s-ar obliga doar sa incerce in mod loial sa stabileasca o asemenea relatie de natura sa conduca la incheierea casatoriei (obligatie de mijloace).

Libertatea matimoniala nu ar fi atinsa deoarece oricare dintre parti poate denunta unilateral "contractul" oricand, raspunderea sa nefiind antrenata decat in caz de denuntare abuziva. Astfel inteles "contractul" de logodna conduce la aceleasi consecinte practice ca si calificarea logodnei ca un simplu fapt juridic.

Pentru existenta valabila a casatorie este necesara respectarea unor conditii de fond si de forma, asemeni regimului juridic al casatoriei propriu-zise.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.