Logistica si serviciile comerciale

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Majoritatea economistilor privesc serviciile ca un sistem de utilitati, in care beneficiarul cumpara sau foloseste nu un produs, ci o anumita utilitate, care-i confera anumite avantaje ori satisfactii, neconcretizate, in majoritatea cazurilor, intr-un bun material si destinate satisfacerii unor nevoi personale sau sociale.

Exista numeroase incercari de definire a serviciilor comerc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Logistica si serviciile comerciale

Majoritatea economistilor privesc serviciile ca un sistem de utilitati, in care beneficiarul cumpara sau foloseste nu un produs, ci o anumita utilitate, care-i confera anumite avantaje ori satisfactii, neconcretizate, in majoritatea cazurilor, intr-un bun material si destinate satisfacerii unor nevoi personale sau sociale.

Exista numeroase incercari de definire a serviciilor comerciale, intre care unele apartinand unor prestigioase scoli sau asociatii de specialitate. Astfel "Asociatia americana de marketing" defineste serviciul comercial ca o "activitate oferita cu ocazia actului de vanzare, care asigura avantaje si satisfactii cumparatorului, fara a antrena un schimb fizic sub forma unui bun".

In Franta, "Dictionarul Academiei de stiinte Comerciale" defineste serviciile comerciale ca "un ansamblu de avantaje sau de satisfactii procurate fie direct printr-o persoana fizica sau morala, fie prin folosirea unui bun a carei posesie a fost adjudecata de beneficiarul serviciului oferit de bunul respectiv, prin cumpararea sau incheierea dreptului de utilizare".

Potrivit opiniei cunoscutului specialist de marketing Philip Kotler "un serviciu reprezinta orice actiune sau executie pe care un subiect o poate efectua pentru un altul, care este eminamente intangibila si nu are drept rezultat transferul proprietatii asupra unui lucru. Prestarea sa poate fi sau nu legata de un produs material" Limita acestei definitii este accentuarea exclusiva a unei singure caracteristici a serviciilor si anume intangibilitatea.

O definitie mai cuprinzatoare este propusa de Ch. Gronroos " un serviciu este o activitate sau un grup de activitati mai mult sau mai putin tangibile, care au de obicei loc in momentul interactiunii dintre cumparator si prestator."

Definitia propusa de autor mentioneaza alaturi de intangibilitatea serviciilor si relatia cumparator-prestator, care este de cele mai multe ori decisiva in prestarea unui serviciu. Considerand ca definitiile respective redau intr-un mod incomplet caracterul, rolul si specificul serviciilor comerciale, specialistul A. Tordjman, in lucrarea "Strategies de concurence dans le commerce - les services au consummateur", foloseste ideile continute, completandu-le si adaptandu-le noilor evolutii ale activitatii comerciale, oferind astfel o definitie mai completa si un pronuntat caracter pragmatic.

Dupa A. Tordjman, serviciile comerciale pot fi definite ca "suma satisfactiilor sau utilitatilor pe care le ofera un magazin clientelei sale" . Unele dintre aceste servicii sunt legate direct de vanzarea produselor - servicii endogene-, altele depind de modul de organizare a magazinului - servicii exogene-.

De pilda, livrarea, instalarea si garantia sunt considerate servicii endogene la articolele electrocasnice, in timp ce asigurarea parcarilor, vanzarile nocturne, deplasarile vanzatorilor voiajori sunt clasificate drept servicii exogen, adica printre cele care depind de organizarea punctului de vanzare a produselor.

Definitia respectiva face sa reiasa clar ca serviciile comerciale apar ca un sistem de utiliati si ca beneficiarul, respectiv consumatorul, nu cumpara doar un produs, ci o seama de avantaje si satisfactii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.