Logica umanismului

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Gandirea Evului Mediu era dominata de polaritatea Dumnezeu-om, dar gandirea Renasterii era dominata de noua polaritate om-natura.
Aceasta noua orientare culturala, care este Umanismul, ia o mare amploare in Renastere -epoca liberalizatoare inceputa in Italia.
Caracteristicile sau opozitia dintre Umanismul renascentist (conceptie optimista despre om, mod de actiune care decurge din a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Logica umanismului

Gandirea Evului Mediu era dominata de polaritatea Dumnezeu-om, dar gandirea Renasterii era dominata de noua polaritate om-natura.
Aceasta noua orientare culturala, care este Umanismul, ia o mare amploare in Renastere -epoca liberalizatoare inceputa in Italia.
Caracteristicile sau opozitia dintre Umanismul renascentist (conceptie optimista despre om, mod de actiune care decurge din aceasta conceptie si care militeaza pentru dezvoltarea libera a personalitatii umane) si Scolastica (cultura Evului Mediu insemnand si ceea ce se invata pe de rost sau ceea ce se refera la probleme pur verbale) este o lupta acerba impotriva autoritatii si traditiei filosofice, incorporate in aristotelism.

Aristotel intemeietorul logicii sustine ca legile si formele logice isi au baza in realitatea obiectiva.
In decursul epocii Renasterii aristotelismul va suferi treptat atenuari, tot asa si Umanismul va aparea treptat si se va cristaliza in urma unui proces indelungat.
Celebrul poet al sonetelor, Petrarca a fost si un filosof umanist interesant, de la care ne-au ramas tratatele filosofice: "De remediis utriusque fortunae"- aEUR道espre remediile oricarei soarte', "De sui ipsius et multorum aliorum ignoratia"- aEUR道espre ignoranta de sine si a multor altora', "De vera sapientia"- aEUR道espre adevarata intelepciune', "De contemptus mundi"- aEUR道espre dispretiuirea lumii'.

Opera lui Petrarca s-a tiparit prima data la Basel, postmortem in 1494.
Petrarca a fost influentat de opera lui Dante Alighieri (1265-1321) si sub aceasta influenta, ganditorul italian se intoarce spre antichitatea romana si redescopera tratatul faimos de retorica aEUR道e insitution oratoria' al lui Quintilian si cateva din scrisorile si discursurile lui Cicero, Marcus Tullius ( filozof, scriitor, orator, 106-43 i.e.n.). Aceste scrieri il conduc la studierea filosofiei si a literaturii latine si majoritatea operelor sale le scrie in latina .

Poetul a fost influentat si de filosoful Seneca, Lucius Annaeus ( 55 i.e.n.-41 e.n.) si de filosoful Augustin, Aurelius Augustinus (354-430), care-l influenteaza in mod hotarator in opera lui. Astfel Petrarca a fost numit de catre Uberweg "Strabunul tuturor umanistilor". In domeniul logicii, Petrarca are o pozitie critica fata de scolastica, cum rezulta si din scrierile sale. Critica pe care o face el scolasticii consta in faptul ca ei au redus filosofia si teologia la o dialectica verbalista si goala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.