Logica modala

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.89

nivel: Liceu

Va defini principiul ratiunii suficiente (orice lucru exista in virtutea unei ratiuni suficiente si datorita acesteia este asa si nu altfel). Dar si principiul identitatii redefinit de el ca pricipio indiscenabilae.Problema modalitatii la Leibnitz va avea radacini atat logice cat si filosofice. Din punct de vedere logic cel mai mult va interesa raportarea la categoria de propozitie si anume propoz[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Logica modala

Va defini principiul ratiunii suficiente (orice lucru exista in virtutea unei ratiuni suficiente si datorita acesteia este asa si nu altfel). Dar si principiul identitatii redefinit de el ca pricipio indiscenabilae.Problema modalitatii la Leibnitz va avea radacini atat logice cat si filosofice. Din punct de vedere logic cel mai mult va interesa raportarea la categoria de propozitie si anume propozitia in care predicatul este continut in subiect predicatum inest subjecto, propozitii care astazi se vor numi si propozitii de inerenta.

O propozitie necesara la Leibnitz va fi acea propozitie care poate fii redusa la o propozitie de identitate, si acea propozitie in care negatia ei implica o contradictie. Aceste propozitii necesare se impart in prime si in derivate.Vom observa mai apoi ca nu numai propozitile necesare dar si cele contingente au predicatul continut in subiect dar orice fel de analiza am face nu vom putea reduce propozitia de contingenta la o propozitie de identitate.Aceasta abilitate ii va fii atribuita doar lui Dumnezeu care are o cunoastere infinita asupra lumii si care poate vedea in propozitiile contingente inerenta predicatului la subiect, acest lucru insa nu va fi valabil si pentru om a carui cunoastere este limitata.

Vom vedea mai departe, pentru a intelege mai bine relatia dintre propozitiile necesare si cele contingente, citatul pe care il da Leibnitz:`Asa cum un numar mai mare contine un numar incomensurabil si oricat s-ar continua rezolvarea nu se va ajunge la o masura comuna , tot asa in adevarurile contingente nu se va ajunge la demonstratie oricat s-ar analiza conceptele ei`(...)` din aceasta cauza aflam acun ca propozitiile care tin de existenta lucrurilor sunt diferite. Existentiale sunt cu siguranta cele care pot fi demonstrate prin analiza termenilor adica cele necesare sau virtual identice, iar opusele lor sunt imposibile sau virtual contradictorii. Acelea sunt adveruri eterne.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.