Locul sistemului birotic in cadrul firmei

1x punct

categorie: Management

nota: 9.70

nivel: Facultate

In continuare vom defini fiecare componenta a sistemului informational.
Datele si informatiile reprezinta componentele primare ale sistemului informational.Definitii ale informatiei sunt multe in literatura de specialitate.Norbert Wiener, parintele ciberneticii, spunea ca "informatia este informatie, nici materie, nici energie". Pornind de la ideea ca informatia este una dintre cele trei fo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Locul sistemului birotic in cadrul firmei

In continuare vom defini fiecare componenta a sistemului informational.
Datele si informatiile reprezinta componentele primare ale sistemului informational.Definitii ale informatiei sunt multe in literatura de specialitate.Norbert Wiener, parintele ciberneticii, spunea ca "informatia este informatie, nici materie, nici energie". Pornind de la ideea ca informatia este una dintre cele trei forme de manifestare a materiei, incercarea de o defini este un nonsens.

Din punct de vedere al teoriei comunicatiilor, informatia este un mesaj, un semnal ce reflecta starea unui sistem sau a mediului in care acesta functioneaza si care aduce receptorului un spor de cunoastere.Informatia economica reprezinta acele date care aduc receptorului un spor de cunoastere privind intreprinderea respectiva, ce ii furnizeaza elemente noi, utilizabile in realizarea sarcinilor in cadrul firmei respective.

Informatiile se obtin in general din prelucrarea datelor, ele nu se confunda insa cu acestea.Data reprezinta o insiruire de caractere numerice sau alfa numerice, care au o anumita semnificatie. Datele economice descriu actiuni, procese, fapte, fenomene referitoare la firma sau la procese din afara acesteia.In concluzie se poate spune ca orice informatie este o data dar nu orice data este o informatie, ci numai aceea care are pentru receptor un caracter de noutate.

In literatura de specialitate se intalnesc diverse criterii de clasificare a informatiilor. Iata cateva dintre acestea:
1.dupa modul de exprimare: orale, scrise, audio-vizuale;
2.dupa gradul de prelucrare: primare, intermediare, finale;
3.dupa directie: descendente, ascendente, orizontale;
4.dupa provenienta: exogene, endogene;
5.dupa destinatie: interne, externe;
6.dupa obligativitate: imperative, nonimperative
7.dupa natura proceselor reflectate: cercetare-dezvoltare, comerciale, productie, financiar-contabile, personal.

Procese informationale
In raport cu natura lor specifica, informatiile se proceseaza diferit, fapt pentru care se disting mai multe tipuri de procese informationale:
a) Procesarea datelor se caracterizeaza prin tratarea informatiei numerice, dupa reguli matematice si logice, si este larg raspandita in activitatile care solicita un mare volum de calcule, de situatii si de rapoarte: economie, proiectare, management, statistica etc.Prelucrarea datelor in sisteme informatice se realizeaza in mod diferit, in functie de modul de organizare a acestora in colectii de date.

Datele organizate sub forma fisierelor de date se proceseaza cu ajutorul unor programe de firma, denumite interpretoare sau compilatoare care difera in functie de limbajul de programare pentru care acestea sunt elaborate: BASIC, FORTRAN, COBOL, PASCAL etc.
Datele organizate sub forma bazelor de date sunt exploatate cu ajutorul unor pachete de programe denumite sisteme de gestiune a bazelor de date (SGBD), dintre care cele mai raspandite sunt: base iv, foxpro, paradox, access, aproach etc.


DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.