Locul si rolul economiei in Uniunea Europeana

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

. O politica de aparare comuna embrionaraPolitica externa si de securitate comuna (PESC) si politica europeana de securitate si aparare (PESA), introduse de Tratatele de la Maastricht (1992), Amsterdam (1997) si Nisa (2001), definesc principalele obiective ale Uniunii in domeniul apararii. Pe aceste premise, Uniunea Europeana si-a dezvoltat "cel de-al doilea pilon", reunind ansamblul sectoarelo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Locul si rolul economiei in Uniunea Europeana

. O politica de aparare comuna embrionaraPolitica externa si de securitate comuna (PESC) si politica europeana de securitate si aparare (PESA), introduse de Tratatele de la Maastricht (1992), Amsterdam (1997) si Nisa (2001), definesc principalele obiective ale Uniunii in domeniul apararii. Pe aceste premise, Uniunea Europeana si-a dezvoltat "cel de-al doilea pilon", reunind ansamblul sectoarelor politice in care se aplica metodele interguvernamentale si in care Comisia Europeana si Parlamentul European joaca un rol marginal. Deciziile in acest domeniu sunt luate prin consens, cu toate ca fiecare stat are dreptul de veto.

Violenta terorista ce a zguduit lumea incepand cu atacurile din New York si Washington din 11 septembrie 2001 si continuand cu atentatele cu bomba de la Madrid in 2004 si Londra in 2005 au modificat profund peisajul strategic. Tarile europene trebuie sa colaboreze mai strans pentru cautarea de informatii care sa ajute la neutralizarea instigatorilor si teroristilor care vor sa comita atentate. Cooperarea cu Statele Unite ale Americii si cu toate tarile care sprijina democratia si drepturile omului depaseste astazi cadrul aliantelor defensive traditionale.

II. O politica comerciala deschisa catre lume Uniunea Europeana sprijina sistemul de reguli al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), ceea ce ofera un grad de securitate juridica si transparenta in desfasurarea comertului mondial. OMC stabileste conditiile prin care membrii sai pot sa se apere impotriva practicilor neloiale cum ar fi dumpingul (vanzare sub pret), prin care exportatorii concureaza impotriva rivalilor lor. De asemenea, ofera o procedura pentru solutionarea disputelor care apar intre doi sau mai multi parteneri comerciali

Politica comerciala The EU's a UE este strans legata de politica sa de dezvoltare. Prin sistemul sau generalizat al preferintelor vamale (SGP), UE a garantat accesul preferential pe pietele sale fara taxe sau cu tarife reduse pentru o mare parte a importurilor provenind din tarile in curs de dezvoltare si din economii in tranzitie. Se merge chiar mai departe pentru cele mai sarace 49 de tari din lume. Exporturile lor - cu exceptia armelor - pot beneficia integral de acces pe pietele UE, fara taxe vamale, in cadrul unui program lansat in 2001. Uniunea Europeana nu are incheiate totusi acorduri comerciale specifice cu principalii sai parteneri comerciali din randul tarilor dezvoltate, cum ar fi Statele Unite ale Americii si Japonia. In acest caz, relatiile comerciale sunt gestionate prin intermediul mecanismelor OMC. Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana cauta sa dezvolte relatii bazate pe egalitate si parteneriat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.