Locul identificarii criminalistice in probatiunea juridica

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.95

nivel: Facultate

In timpul urmariri si cercetarii penale precum si al judecatii isi produce efectele art. 66 C. proc. pen. care consfinteste principiul prezumtiei de nevinovatie a invinuitului sau inculpatului, pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care se declara vinovatia sa. Importanta deosebita a probei pentru ajungerea de la necunoscut la cunoscut, "pentru a face lumina in chestiunile ne[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Locul identificarii criminalistice in probatiunea juridica

In timpul urmariri si cercetarii penale precum si al judecatii isi produce efectele art. 66 C. proc. pen. care consfinteste principiul prezumtiei de nevinovatie a invinuitului sau inculpatului, pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare prin care se declara vinovatia sa. Importanta deosebita a probei pentru ajungerea de la necunoscut la cunoscut, "pentru a face lumina in chestiunile nebuloase" cum spunea Traian Pop, l-au determinat pe acesta sa o denumeasca "nervul principal al procesului penal".

Identificarea criminalistica reprezinta unul dintre mijloacele de proba admise de lege cu ajutorul careia se stabilesc imprejurarile de fapt. Probatiunea include identificarea ca pe una dintre componentele sale fara a se confunda cu aceasta si, cu atat mai mult, fara sa se reduca la aceasta. Judecatorul isi formeaza o convingere prin analiza totalitatii probelor administrate in cauza, evaluate critic, obiectiv si multilateral .

Expertul criminalist urmareste identificarea persoanei implicate in fapta cercetata sau a obiectului dintr-o multime nedeterminalat de persoane si obiecte. Scopul final il constituie individualizarea persoanei (infractor, victima, martor, tainuitor etc.) fie direct, dupa urmele lasate de parti ale corpului, fie indirect, prin intermediul obiectelor si urmelor acestora. In cazul in care obiectul serveste ca mijloc de descoperire a posesorului sau proprietarului, identificarea criminalistica a acestuia apare ca o etapa intermediara a procesului general de identificare judiciara - cercetarea criminalistica nu este chemata sa determine obiectul in sine, ci sa ajunga la o identitate probanta .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.