Locul comertului in economia nationala

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Prin continutul sau, comertul reprezinta o faza intermediara intre functia de productie si functia de consum, continutul si locul activitatii de comert fiind determinate de faptul ca, in societate, producatorii si consumatorii sunt separati intre ei in spatiu, oferta si cererea nefiind cunoscute reciproc.

Ca activitate economica, comertul realizeaza schimbul de marfuri in cadrul r[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Locul comertului in economia nationala

Prin continutul sau, comertul reprezinta o faza intermediara intre functia de productie si functia de consum, continutul si locul activitatii de comert fiind determinate de faptul ca, in societate, producatorii si consumatorii sunt separati intre ei in spatiu, oferta si cererea nefiind cunoscute reciproc.

Ca activitate economica, comertul realizeaza schimbul de marfuri in cadrul relatiilor de piata nu oricum, ci prin intermediul actelor de vanzare cumparare.Trebuie specificat ca daca un act de comert implica schimbul de bunuri si/sau servicii, nu orice schimb de bunuri constituie automat un act de comert, ci doar atunci cand se urmareste obtinerea de profit.

In literatura de specialitate cat si in practica, se pot deosebi mai multe tipuri de acte de comert si anume: naturale, formale si cele potrivit teoriei accesoriei [2].
1.Cele naturale se refera la acele activitati, care reprezinta operatii de comert propriu-zise definind profesiunea de comerciant. Aici pot fi delimitate urmatoarele tipuri de acte comerciale:Cumpararile de marfuri in scopul revanzarii sau inchirierii lor, pot fi cumparate si revandute atat marfurile cat si titlurile de renta, brevetele de inventie etc. (exclusiv tranzactiile imobiliare) avand ca scop realizarea de profit;

Activitatile intermediarilor dintre participantii la tranzactiile comerciale, cum ar fi curtierii, brokerii etc., care intervin intre cumparator si vanzator pentru a inlesni realizarea tranzactiilor impuse de sectorul de marfuri. Acesti intermediari obtin un comision ce le asigura acoperirea costurilor activitatii lor si obtinerea de profit;Transformarea unor materii prime in bunuri de consum/utilizare de catre o firma care urmareste obtinerea unui profit din activitatea respectiva. Apare aici conditia de rentabilitate a operatiilor respective;

Activitatile de transport: prin aceste activitati, marfurile sunt transferate de la furnizori la locurile de vanzare, de consum/utilizare, urmarind si realizarea de profit pentru firmele transportatoare;Operatiile bancare au si ele caracter de acte de comert intrucat bancile vand servicii de creditare, percep dobanzi si comisioane din care obtin profit;

Alte activitati cum sunt cele efectuate de agentiile de schimb valutar, birourile de consultanta in afaceri, activitatile teatrelor, cinematografele, agentiile de turism etc.;
2.Actele de comert formale, sunt relativ putine si pot fi operatiuni realizate sub acoperirea sau prin intermediul scrisorilor de schimb.

3.Acte de comert in virtutea teoriei accesoriei, cuprinde toate operatiunile ce se refera la acte care, pur civile prin natura lor, devin comerciale, daca sunt facute de catre un comerciant cu ocazia realizarii unei anumite laturi a activitatii sale comerciale.Ansamblul actelor de schimb, privite in interconditionarea lor, formeaza circulatia marfurilor, concept care desemneaza forma economica prin care se realizeaza trecerea bunurilor de la producator la consumator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.