Locul activitatii ludice in perioada scolara

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

A. N. Leontiev, referindu-se la acest aspect, arata ca superioritatea jocului cu reguli rezulta din faptul ca acestea se aplica explicit, se constientizeaza si se respecta cu strictete. Fata de acei parteneri care nu respecta regula sau fata de cei care au tendinte de trisare, grupul manifesta atitudini deosebit de severe. Asemenea parteneri nu numai ca sunt avertizati cu privire la respectarea re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Locul activitatii ludice in perioada scolara

A. N. Leontiev, referindu-se la acest aspect, arata ca superioritatea jocului cu reguli rezulta din faptul ca acestea se aplica explicit, se constientizeaza si se respecta cu strictete. Fata de acei parteneri care nu respecta regula sau fata de cei care au tendinte de trisare, grupul manifesta atitudini deosebit de severe. Asemenea parteneri nu numai ca sunt avertizati cu privire la respectarea regulilor de joc, dar continuarea unor astfel de comportamente va determina refuzul lor in situatii similare.

O serie de jocuri mai complicate cum ar fi sahul, tintarul, pacaliciul, tablele, moara etc., antreneaza priceperi, calitati si strategii ce se raporteaza la actiunea adversarului. In felul acesta, se educa atentia, gandirea, imaginatia, vointa si se invata cooperarea cu partenerii de joaca. Competitia este deosebit de activa in jocurile sportive care antreneaza miscarea si deprinderile motorii. Jocurile care presupun multa miscare, vioiciune, agilitate sunt prezente la baieti, iar cele care au o desfasurare mai lenta apar mai frecvent la fete, ceea ce duce la o oarecare separare a sexelor inca de la aceasta varsta.

La varsta micii scolaritati un loc aparte il ocupa jocurile cu un pronuntat caracter didactic. In aceste jocuri copilul asteapta participarea adultului ce poate da un sens specific acumularii de informatii. Chiar si spiritul de colectionare al scolarilor mici poate fi valorificat prin aceste forme de joc in care poate fi orientat interesul pentru activitatea scolara spre alcatuirea de ierbare, insectare etc.Claparede arata ca tendinta de colectionare este deosebit de activa pentru varsta de 9-12 ani cand apar caracteristici psihologice legate de interesul copilului, de stapanirea de sine si de calitatile volitionale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.