Localitatea Moara Vlasiei

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Drumuri de acces :
Situata in partea de nord-est a judetului Ilfov, localiatea amintita este legata de Bucuresti , pe drumul judetean, pe varianta : Moara Vlasiei, Caciulati, Balotesti, prin drumul national Bucuresti-Ploiesti (DN1).In trecut, drum de legatura spre targurile Bucurestilor era si aleea cu tei , acesta fiin cel mai scurt drum de legatura intre Palatul aciulati si Palatul Domne[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Localitatea Moara Vlasiei

Drumuri de acces :
Situata in partea de nord-est a judetului Ilfov, localiatea amintita este legata de Bucuresti , pe drumul judetean, pe varianta : Moara Vlasiei, Caciulati, Balotesti, prin drumul national Bucuresti-Ploiesti (DN1).In trecut, drum de legatura spre targurile Bucurestilor era si aleea cu tei , acesta fiin cel mai scurt drum de legatura intre Palatul aciulati si Palatul Domnesc din Tei (Bucuresti), resedintele domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica.

In prezent, accesul in comuna se face pe calea ferata, gara CFR Moara Vlasiei fiind la 33 km de Bucuresti si 25 km de Urziceni. O importanta deosebita o au so mijloacele auto de transport in comun.
Suprafata si coordonate geografice :Comuna Moara Vlasiei este centrata pe o suprafata de 3604,84 ha din care intravilan 888,56 ha. si prezinta urmatoarele coordonate geografice 440 38' latitudine nordica si 260 14' latitudine estica.

Relief si notiuni pedologice :Suprafata pe care se desfasoara este o campie de pietrisuri si nisipuri asezate peste un fundament de marno-argile, taiate de fagasele unor vai abia schitate. In paleolitic, aceasta zona apropiata Bucurestiului, era o campie in formare, cu un caracter de campie premontana sau deltaica. Dupa retragerea ghetarilor din Carpatii Meridionali, partea centrala a Campiei Romane este antrenata in miscarea de ridicare a Carpatilor si a dealurilor din jurul lor. Ca urmare apele incep sa se adanceasca, sa-si largeasca fundurile de vale, formand luncile acoperite de nisipuri fine.

In prezent, relieful este preponderent de campie , cu soluri aluviale podzolice, brune, de padure si format pe un strat sedimentar din pietrisuri, nisipuri si argile. Colmatarea vailor si tasarea depozitelor loessoide au dus la formarea unor intinse suprafete de uscat, determinand modelarea variata a terenului, caracteristic intregii Campii a Vlasiei.

Urmarind caracterele morfologice si particularitatile specifice mediului natural, se poate spune ca intreaga Campie a Vlasiei are acelasi destin ca si Campia Romana. Cercetarile arheologice demonstraza ca intreaga Campie Romana s-a format in Cuaternar in urma ridicarii in bloc a Carpatilor, fenomen care a dus la golirea bazinului lacustru de apele pliocene. Relieful format a suferit modificari datorate agentilor externi. Procesul amintit a fost lent datorita numeroaselor balti si rauri. Cu timpul, depunerea loessului a transformat raurile Moististea , Snagov si Colentina in salbe de lacuri si mlastini.

Campia Vlasiei este rezultatul acelorasi procese care au dus la formarea Campiei Romane, caracteristice fiind depozitele loessoide mai noi si aluviuni fluviale.In cadrul Campiei romane, Vlasia se desprinde ca un tinut complex, despartit de partile vecine prin lunci sau campuri recent aluvionate ; vaile adncite intre campuri inalte au lunci, iar cele principale terase spre varsare ; suprafata campurilor, sculptate de valcele , e acoperita in mare parte de loess pe care s-a devoltat un sol gros de padure de stejar sau de antistepa.

Delimitata de valea Ialomitei la nord, si paraul Cociovalistea, la sud, zonaVlasiei se incadreaza, sub aspect geografic, in Campia Baraganului de sud. In subunitatea acesteia, numita Campia Snagovului, aflam si comuna Moara Vlasiei.Retea hidrografica :Comuna Moara Vlasiei apartine unei zone cu o retea hidrografica naturala medie, reprezentata prin cateva parauri cunoscute drept Cociovalistea si Vlasia.

Transformat de raul Ialomita in liman fluvial prin aluvionarea vaii (anastamozare), lacul Caldarusani s-a transformat din unirea paraului Cociovalistea cu paraul Vlasia, ambele izvorand din campie. Adancimea lacului inregistreaza valori mai mari decat cele ale raului Ialomita. Cu o suprafata de 224 ha (numai apa curata, fara cocioc), lacul Caldarusani are adancimea medie de 4,5 m si maxima de 9-10 m.

Lacul , cu apa dulce si cu o mineralizare de 521 mg/l (tip HCO Na), permite o vizibilitate pana la o adancime de aproximativ 2,5 m.Valurile, cu o inaltime de 50-80 cm, sunt formate de vantul ce bate cu o viteza de 34,8 m/sec.In dreptul comunei Gradistea, lacul Caldarusani se intinde pe o distanta de 4 km, din care 1,5 km apa limpede, restul fiind acoperit de plaur.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.