Loc placut, loc neplacut - Ioana Teodorescu

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Si chiar asa a fost. Locurile alese spre descriere au fost atat de diverse, iar motivatiile intr-atat de convingatoare, incat iata-ma aici, in fata dvs, dezbatindu-le ca pe o tema de reflectie. Caci din antagonia placutului si neplacutului au iesit o multime de alte perechi: loc natural - loc construit, loc denivelat - loc plat, mic - mare, vechi - nou, interior - exterior, acasa - strain. Ideile [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Loc placut, loc neplacut - Ioana Teodorescu

Si chiar asa a fost. Locurile alese spre descriere au fost atat de diverse, iar motivatiile intr-atat de convingatoare, incat iata-ma aici, in fata dvs, dezbatindu-le ca pe o tema de reflectie. Caci din antagonia placutului si neplacutului au iesit o multime de alte perechi: loc natural - loc construit, loc denivelat - loc plat, mic - mare, vechi - nou, interior - exterior, acasa - strain. Ideile expuse ar putea fi clasate cu usurinta sub o categorie sau alta, in functie de criteriul care intereseaza.

De cele mai multe ori, acelasi comentariu include o scurta discutie asupra simturilor, care joaca un rol important in perceperea locului ca atare. Am incercat totusi sa le grupez in masura in care ele sustin un oarecare argument despre perceptia locului. Asadar:Aceasta categorie e poate cea mai aEUR¹grea/plina', in sensul ca exemplele sint cele mai diverse, chiar pitoresti. Ele opun de cele mai multe ori un peisaj idilic in genul satului lui Toparceanu [2], unde exista "liniste, seninatate, apusul soarelui " [3], unui peisaj citadin definit mai degraba de arhitectura perioadei comuniste.

In acest sens, "orice fel de curte, cu alee de flori si gradina, cu pomi fructiferi si nuci umbrosi si o casa retrasa cu mult de la strada " [4] e un loc preferabil orasului cu "constructii gri si terne ce-ti inspira o continuitate monotona, [...] pentru ca un astfel de loc poate reduce simturile si trairile unei persoane pana la disparitia lor " [5]. Numai citiva studenti nu pot defini exact locul, singura conditie fiind aEUR¹sa fie in natura' [6]; cei mai multi afirma, cu argumente, ca le place la munte [7] sau la mare [8], in tara sau in strainatate [9].

Dintre acestia, un caz special sunt, evident, cei care locuiesc la munte si care vor la mare [10] sau invers. Ca-n viata, nu-i asa?
Interesant este ca, in vreme ce descrierile despre cadrul natural sint in general foarte poetice - fiind surprinse imagini ca "aburul din padure dupa ploaie sau felul in care norii apar de dupa creasta si schimba vremea " [11], orasele ofera un pol opus: cel al "unei lumi murdare, parasite, pentru care nu se poate face nimic. " [12] Cartierele de blocuri poarta pecetea ideii de periferie [13], unde oamenii nu-si pot gasi locul lor [14] si unde-ti piere pofta de viata si cazi intr-o depresie ciudata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.