Liviu Rebreanu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.82

nivel: Liceu

Ion" este o poveste simpla, cu oameni simpli, dar adevarati, cu virtuti si servituti umane si sociale. Este o revarsare de traire romaneasca si de suflet romanesc.Satul Pripas, din romanul lui Liviu Rebreanu, cu oamenii lui, cu miscarile lui sufletesti, cu conflictele, cu mentalitatea, cu portul si obiceiurile, e la fel cu oricare sat din Ardeal. In orice sat ardelenesc, de alta data se putea inta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Liviu Rebreanu

Ion" este o poveste simpla, cu oameni simpli, dar adevarati, cu virtuti si servituti umane si sociale. Este o revarsare de traire romaneasca si de suflet romanesc.Satul Pripas, din romanul lui Liviu Rebreanu, cu oamenii lui, cu miscarile lui sufletesti, cu conflictele, cu mentalitatea, cu portul si obiceiurile, e la fel cu oricare sat din Ardeal. In orice sat ardelenesc, de alta data se putea intalni povestea lui Ion al Glanetasului, a Anei lui Vasile Baciu, a Floricai sau a lui George Bulbuc insotita si de povestea familiei invatatorului Zaharia Herdrelea.

Scriitorul a demonstrat magnific ca tematica rurala nu este o tema stoarsa daca oglindesti realitatea nuantata , complexa si profunda.
Universul artistic se structureaza in jurul metaforei care are ceva din puterea miraculoasa a pamantului. " Pamantul nu reprezinta doar o forma de proprietate, ci o entitate existentiala, pamantul este integrat intr-o conceptie de viata, problema pamantului fiind, insusi problema vietii romanesti."(Liviu Rebreanu). Ceea ce l-a inspirat si l-a impresionat a fost acea scena petrecuta la inceput de primavara, cand pamantul era jilav si lipicios, iar un taran imbracat in haine de sarbatoare s-a aplecat si-a sarutat pamantul ("l-a sarutat ca pe o ibovnica" L. Rebreanu).

Prezentarea drumului alb mai degraba o poteca desprinsa din drumul ce vine de la Carlibaba creeaza spontaneitatea, fiind intim legata de sentimentele umane, ele apartinand din stramosi acelorasi categorii istorice cand omul facea parte din natura si mai putin natura din gandurile lui. Cararea este spatiul pe care Ion se duce la pamanturile sale si tot pe ea vin, pe rand Ana si Florica, la el.
Cu o arta remarcabila, Rebreanu nu aduce satul la cititor, ci il introduce pe acesta in atmosfera patriarhala a satului, cu obiceiurile sale.

Astfel, cu prilejul unei nunti, toti oamenii, tineri si batrani, tarani si intelectuali, participa la acest eveniment.Desi indragostit de Florica (fata saraca a vaduvei lui Maxim Oprea), Ion, care voia sa stranga avere, o invita, pe Ana lui Vasile Baciu, la hora, iar George Bulbuc (taran bogat) o invita pe Florica, doar pentru a-l face gelos pe Ion. Tatal Anei nu vedea cu ochi buni apropierea dintre fiica sa si Ion, el dorindu-l pe George de ginere, aceasta generand un conflict intre Ion si Vasile, iar apoi o bataie strasnica intre cei doi rivali.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.