Liviu Ioan Stoiciu - pareri critice

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Se pare ca dominatia limbii franceze din secolul XIX, pana dupa jumatatea secolului XX, si modelul ei de a scrie s-au sfarsit, luandu-le locul limba engleza/americana si modelul ei de a scrie poezie. Toate drumurile revolutiei culturale n-au mai dus in Franta, ci in America, avangarda mutandu-se dintr-un loc in altul. In anii '80 avand sa se sincronizeze poezia romana si cu poezia americana. Dupa [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Liviu Ioan Stoiciu - pareri critice

Se pare ca dominatia limbii franceze din secolul XIX, pana dupa jumatatea secolului XX, si modelul ei de a scrie s-au sfarsit, luandu-le locul limba engleza/americana si modelul ei de a scrie poezie. Toate drumurile revolutiei culturale n-au mai dus in Franta, ci in America, avangarda mutandu-se dintr-un loc in altul. In anii '80 avand sa se sincronizeze poezia romana si cu poezia americana. Dupa ce, pana atunci, poezia romana era sincronizata cu poezia franceza, indeosebi? Sigur, lucrurile nu sunt atat de simple, eu n-am atata minte sa le judec.

Ati fost influentat de vreun poet francez in copilaria sau adolescenta dumneavoastra? Probabil ca am fost, dar nu sunt constient de asta. N-am avut o biblioteca de traduceri din poezia franceza la indemana nici in copilarie, cat am locuit la un canton CFR izolat, nici in adolescenta, chiar daca am terminat un liceu de cultura generala, "la umana", intr-o fosta capitala de raion. Sa fiu sincer, apoi, dand de gustul boemei literare, venit la Bucuresti la studii, am fost obsedat mai mult de boema poetilor francezi din secolul XIX, decat de poezia lor. Mi-am ratat prima tinerete intr-o boema de tip parizian ... La un moment dat, m-am confundat cu Paul Verlaine, cu "omul-poet", desi imi era antipatic (se spunea ca a avut o infatisare infricosatoare, "cu fruntea si ciocul lui Lenin"), cel putin asa era perceput dintr-o fotografie pe care i-o stiam, in care era incruntat ...

Paul Verlaine ii era contemporan reperului meu dintotdeauna, Mihai Eminescu (era cu sase ani mai mare decat poetul roman si a murit la sapte ani dupa ce a murit Mihai Eminescu), le comparam destinul. Paul Verlaine si-a luat bacalaureatul la saptesprezece ani, asemenea mie (dat de la sase ani la scoala). Am evoluat in paralel, fiecare in secolul lui. A avut, cum am avut si eu, "patima bauturii", cum singur marturisea: "Ma imbatam in vazul tuturor - sub pretextul gratuit ca asta ajuta la urinat" ... Inadaptabil la viata comuna, ratat voit pe plan social (nu si-a incheiat studiile superioare si a mers impotriva vremurilor si a curentului politic sau literar, avand fire de revolutionar), a fost apropiat de cei umili, napastuiti de soarta.

Boema lui era si o expresie a exasperarii personale de a nu-si gasi nicaieri locul. Asemenea mie, pana la douazecisicinci de ani a dus o viata "fara frau, daca nu chiar cu totul nestapanita". Dupa ce a implinit douazecisicinci de ani, viata lui "se regularizeaza, se randuieste", pune "stavila si liman exceselor, bauturii si femeilor, e inceputul intelepciunii" ("urmand o moderatie, in vederea linistii conjugale"). La douazecisicinci de ani, eu m-am casatorit si am avut parte de un copil, am uitat de boema. Am abandonat definitiv bautura.

E adevarat, de la aceasta varsta mi se despart drumurile de Paul Verlaine, conjunctura secolelor XIX si XX avand alte prioritati ... Paul Verlaine s-a casatorit la douazecisisase de ani, in august 1870, cu o fetiscana de saisprezece ani, cu care a avut un copil (tot un baiat, ca mine). In 1871, Paul Verlaine devine un "comunard" activ, adera la ideile Comunei din Paris, ia parte la actiunile acesteia (e sef al biroului de presa).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.