Litiaza renala

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.87

nivel: Facultate

Durerea este de tip colicativ, intermitenta. Se insoteste de fenomene gastrointestinale gen greata, varsaturi, balonari. In momentul in care piatra coboara prin uretra zgarie peretii acesteia si astfel apare sangerarea (tradusa prin urina modificata la culoare: galben inchis sau chiar rosiatica). Foarte frecvent intalnita este si senzatia de a urina des.Simptomatologia de mai sus apare in caz de l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Litiaza renala

Durerea este de tip colicativ, intermitenta. Se insoteste de fenomene gastrointestinale gen greata, varsaturi, balonari. In momentul in care piatra coboara prin uretra zgarie peretii acesteia si astfel apare sangerarea (tradusa prin urina modificata la culoare: galben inchis sau chiar rosiatica). Foarte frecvent intalnita este si senzatia de a urina des.Simptomatologia de mai sus apare in caz de litiaza renala. La diagnostic ne mai ajuta ecografia abdominala, radiografia renala simpla, urografia si examenul sumar de urina.

Ecografia vizualizeaza pietrele cand sunt situate la nivelul rinichiului, acestea putand fi totodata numarate si masurate. In situatia in care piatra a plecat pe uretra ecografic se vede ureterul destins deasupra pietrei, distensia cailor urinare din rinichi, iar uneori se poate vizualiza chiar si piatra.
Radiografia renala simpla identifica locul unde s-a oprit un calcul ce contine calciu (radio opac).

Urografia intravenoasa aduce informatii suplimentare despre calculii radiotransparenti si despre functia rinichiului. Uneori o colica renala se poate insoti si de diminuarea functiei renale.
Examenul sumarului de urina identifica cristale formate din materialul mineral al pietrei, hematii (datorita sangerarii din uretra), leucocite (atunci cand colica se insoteste si de infectie urinara).
Tratament litiaza renala

Trebuie remarcat ca multe pietre se elimina spontan, fara tratament.
Tratamentul colicii renale consta in antispastice care dilata ureterul si ajuta practic sa se elimine. In momentul in care calculul ajunge in vezica urinara durerea inceteaza. Daca antispasticele nu sunt eficiente pacientul trebuie internat. In spital i se pot pune perfuzii, i se poate scoate piatra din uretra cu o sonda ce o "agata". Se poate opta si pentru litotritie (spargerea pietrelor cu ultrasunete) atunci cand calculii au sub 1 cm. Daca nici o metoda nu a avut rezultat se apeleaza la operatie prin care se taie ureterul si se scoate piatra.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.