Literatura si opera literara

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.08

nivel: Liceu

STRUCTURA OPEREI LITERARE
Compozitia-reprezinta modalitatea organizarii diferitelor elemente ale operei literare intr-o structura unica si semnificativa.

Titlul-este un mijloc conventional de identificare a operei.A fost utilizat inca din antichitate, insa s-a generalizat abia in secolul al-VI-lea odata cu inventarea tiparului,ca un mijloc de a distinge opera dar si ca un [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Literatura si opera literara

STRUCTURA OPEREI LITERARE
Compozitia-reprezinta modalitatea organizarii diferitelor elemente ale operei literare intr-o structura unica si semnificativa.

Titlul-este un mijloc conventional de identificare a operei.A fost utilizat inca din antichitate, insa s-a generalizat abia in secolul al-VI-lea odata cu inventarea tiparului,ca un mijloc de a distinge opera dar si ca un avertisment asupra continutului ulterior al acesteia.Ex:in opera lirica titlul poate fi o metafora,un simbol care concentreaza semnificatiile intregului text care are legatura cu continutul.Uneori acest titlu poate fi chiar primul vers,o parte din acest vers sau un cuvant care repetat pe parcusul intregii poezii dobandeste valoare de laitmotiv,dobandind semnificatii simbolice. In opera epica titlul poate fi dat de personajul eponim al scrierii.Ex: “Ion” de Liviu Lebreanu “Baltagul”,poate fi un simbol,poate concentra semnificatiile textului.

Tema este aspectul cu caracter de generalitate care sta la baza operei literare si in jurul careia se dezvolta o intreaga lume imaginara.Asupra acestui aspect general al realitatii se concentreaza atentia scriitorului in cuprinsul operei sale.Ea poate fi sintetizata in termini abstracti precum:dragostea,natura,viata,moartea ,destinul, copilaria, etc.Poate fi exprimata explicit dar in majoritatea cazurilor ramane implicita decurgand din revenirea motivelor.Tema in opera literara depinde de preferintele autorului pentru anumite teme,de epocile literare sau de curentele literare.Ex:M.Eminescu poet romantic inspirit de temele si motivele cultivate de romantici a abordat teme ca natura,iubirea,conditia omului de geniu,folclorul.

Ideea –fiecare opera literara cuprinde o anumita conceptie a scriitorului fata de problemele vietii.Aceasta este ideea scrierii. Ex:in balada populara “Miorita”tema este atitudinea omului in fata mortii iar ideea este comuniunea om natura.In poemul “Luceafarul”de M.Eminescu tema este conditia omului de geniu iar ideea este ca geniul nu poate fii nici fericit ,nici inteles de semenii lui.

Motivul literar-reprezinta modalitatea prin care se realizeaza tema unei opera literare .El poate fi o situatie cu caracter de generalitate ( Ex:incercarile la care este supus personajul din basm),o maxima sau o formula care se repeat in momente variate ale aceleiasi opera sau in creatii diferite(“fortuna labilis-soarta schimbatoare, vanitas vanitatum ,omnea vanitas-desartaciunea desertatoare,totul este desartaciune, tempus irreparabile fuget-timpul trece sin nu se mai intoarce). Fiecare tema isi subinsumeaza un anumit numar de motive revenind in momente diferite ale aceleiasi opere,motivul se imbogateste de fiecare data cu noi sensuri

In opera epica sau dramatica motivele sunt reprezentate de situatii,in timp ce opera lirica apeleaza la obiecte,maxime sau numere simbolice(Ex de motiv literar:in lirica eminesciana timpul,cadrul,luna,stelele,lacul,etc.)

Lait motivul-motivul care se repeta pentru o anumita opera literara sau in totalitatea operelor unui autor dobandind de fiecare data noi semnificatii. Motivul central al unei opera literare care constitue un liant al structurii operei literare se numeste lait motiv.Ex:in opera eminesciana timpul cu toate dimensiunile sale:timp obiectiv, subiectiv, ”tempus irreparabile fuget” si altele devin un lait motiv.

Incipitul-este o formula de inceput care se tine minte,este inceputul unei opera literare care exprima sau sugereaza in mod concis semnificatia intregului text.Exemplu de incipit:in poezie primele cuvinte,primele versuri,prima secventa poetica.In opera epica sau dramatica descrierea mediului,fixarea locului si a actiunii,referirea la un eveniment anterior sau la unul in desfasurare,un dialog prin care se intra in actiune etc.Incipitul poate varia de la autor la autor sau in functie de tipul de tipul de text,poate fi brusc (exabrupto). Se poate realize sub forma unui prolog sau poate fi pus in relatie cu finalul,in basm el este reprezentat de formula initiala specifica basmului.

Prologul-este partea de inceput a operei literare in cuprinsul careia se anunta tema acesteia si se introduce termenii conflictului,prologul are rolul de a genera atmosfera si a incita imaginatia cititorului. Uneori prin prolog sunt anticipate chiar anumite momente ale actiuni. Poate aparea fie ca un monolog expozitiv al autorului fie ca un dialog al personajelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.