Literatura religioasa a Basarabiei

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.34

nivel: Facultate

Dupa anexarea Basarabiei este numit de catre sfantul Sinod al bisericii ortodoxe ruse mitropolit al Basarabiei. La insistenta lui Sf. Sinod a permis Mitropoliei Basarabiei sa editeze in limba romana carti bisericesti. Scopul urmarit era sa inzestreze bisericile, manastirile, schiturile cu carti duhovnicesti in limba nationala, "acea latineasca, fiindca din ea se trage si se poate imbogati acea na[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Literatura religioasa a Basarabiei

Dupa anexarea Basarabiei este numit de catre sfantul Sinod al bisericii ortodoxe ruse mitropolit al Basarabiei. La insistenta lui Sf. Sinod a permis Mitropoliei Basarabiei sa editeze in limba romana carti bisericesti. Scopul urmarit era sa inzestreze bisericile, manastirile, schiturile cu carti duhovnicesti in limba nationala, "acea latineasca, fiindca din ea se trage si se poate imbogati acea nationala"
La 31 mai 1814 este deschisa Tipografia din Chisinau-eveniment important in viata culturala a Basarabiei.

Mitropolitul Gavril Banulescu-Bodoni a tradus, a ingrijit, a corectat aproape toate tiparituri editate in aceasta tipografie in primii ani fiintare a ei. Astfel, sub conducerea si cu particulare lui nemijlocita au fost praduse si editate in 1815-1820 urmatoarele lucrarii: Liturghia, Molitvenic, Noul Testament, Biblia, Tipicul, Bucoavna moldoveneasca si altele.

Stefan Ciobanu sublinia sa sub aspect tehnic cartile tiparite de Gavriil Banulescu-Bodoni sant in continuare a vechii arte romanesti de tipar. Ele poarta pecetea aceleiasi griji a editorului pentru a da o carte frumoasa."Mitropolitul Gavriil A dat bisericii basarabeane o directie nationala romaneasca, care a dominat n tot timpul stapanirii rusesti. La biserica Sfantul Ilie din Chisinau, ca si la alte biserici din Basarabia, cartile tiparite de mitropolitul Gavriil au fost folosite pentru serviciul divin chiar si dupa eliberarea Basarabiei de sub jugul Rusiei tariste.

Dupa moartea mitropolitului Gavriil (1821) cauza lui a fost continuata cu mari dificultati de arhiepiscopul Dimitrie Sulima, de origine ucrainean, nascut in 1772 in targusorul Novaia Vodologa din guvernamantul Krakoviei. Dimitrie Sulima a absolvit Seminarul Teologic din Poltava, unde fusese profesor si rector Gavriil Banulescu-Bodoni, apoi a urmat scoala de marina din Nicolaev.

Dupa 1812, Cu concursul lui Gavriil Banulescu-Bodoni, a fost numit vicar al Mitropoliei Basarabiei, iar intre 1821-1844 a ocupat postul de arhiepiscop al BasarabieiIn aceasta perioada au fost editate o serie intreaga de lucrari: Instructia pentru bulgarii colonisti, asezati in Basarabia de I. N. Inzov; Bucoavnele Romano-rusesti, pentru datoriile presvitelor de popor, inceputurile invataturii crestinesti si altele. Dupa 1844 la tipografia din Chisinau sint retiparite cartile editate anterior in Tarile Romanesti.

Majoritatea lor prezentau un viu interes si se raspandeau in bisericile atat din Transilvania, cat si se raspandeau in bisericile atat din Transnistria, cat si din Moldova de peste Prut. In anii 50-60 ai secolului XIX au fost, de asemenea, tiparite lucrarile: Apologhionul, Octoih, Ciaslovne, Colectie de bucati cu continut dogmatico-religios si altele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.