Lipide microbiene

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.85

nivel: Liceu

Dificultatile intampinate in dezvoltarea tehnologiilor pentru obtinerea grasimilor microbiene au fost in principal de natura tehnica, deoarece nu exista o tehnologie eficienta pentru producerea unor cantitati mari de biomasa bogata in grasimi.

Aceasta problema a putut fi depasita in momentul dezvoltarii biotehnologiilor pentru obtinerea antibioticelor in cultura submera si apoi a pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lipide microbiene

Dificultatile intampinate in dezvoltarea tehnologiilor pentru obtinerea grasimilor microbiene au fost in principal de natura tehnica, deoarece nu exista o tehnologie eficienta pentru producerea unor cantitati mari de biomasa bogata in grasimi.

Aceasta problema a putut fi depasita in momentul dezvoltarii biotehnologiilor pentru obtinerea antibioticelor in cultura submera si apoi a proteinelor monocelulare.Prof. F.Lynen a primit premiul NOBEL pentru chimie in 1964 pentru studiile legate de biosinteza lipidelor microbiene [7].

6. 3. Microorganismele producatoare:Principalele microorganisme producatoare de lipide microbiene sunt eucariote (alge, drojdii si fungi), desi au fost identificate si cateva bacterii cu continut ridicat de lipide. Bacteriile acumuleaza in special ceruri si poliesteri.Desi continutul de grasimi (raportat la substanta uscata) atinge 70% pentru unele drojdii fiind chiar mai mare pentru cateva ciuperci, unul din factorii cheie ai realizarii unui bioproces atractiv economic il constituie randamentul de transformare a substratului in lipide. In aceasta privinta drojdiile sunt superioare fungilor.

Randamentul teoretic de transformare a unui substrat de tipul glucozei intr-o substanta de tipul trioleinei este aproximativ 33% (g/g), presupunand ca nu se formeaza alte componente celulare. Cum celula microbiana contine si proteine, acizi nucleici si glucide, randamentul real este mult mai redus. In cazul fungilor, au fost rareori semnalate randamente mai mari de 18-20%, in timp ce pentru drojdii randamentele de transformare depasesc in mod normal 20% (26% pentru Candida curvata) cu o medie de 22-23% atunci cand sursa de carbon este glucoza, lactoza, xiloza sau zaharoza.

Au fost obtinute randamente mai mari cand s-a utilizat ca sursa de carbon etanolul.Cea mai mare productivitate s-a obtinut utilizand sistemul de cultivare continua. Cultivarea drojdiilor in sistem continuu este mai simpla decat in cazul fungilor si de aceea este preferat. Totusi, tinand seama de spectrul larg de acizi grasi ce pot fi obtinuti si in special de posibilitatea obtinerii acizilor grasi cu catena mai scurta prin cultivarea fungilor, acestia nu pot fi eliminate din competitie.

Unele specii din familia Enthomophorales pot produce acizi grasi a?€C14 pana la 70% din continutul total de acizi grasi. Principalul dezavantaj consta in distributia larga a catenei (C8-C14). Fungii din familia Phycomycete pot produce acizi grasi polinesaturati.

In literatura exista numeroase date privind cultivarea drojdiilor in sistem continuu sau fed-batch in scopul obtinerii lipidelor microbiene. In ultimul caz, utilizandu-se drojdia Lipomyces starkeyi pe substrat etanol s-a obtinut o concentratie celulara de 154 (g/l) cu un continut de lipide de 54%.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.